Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...

Metalogik och dunkelt flum - om konflikten mellan analytisk och kontinental filosofi

Publicerat onsdag 27 september 2006 kl 16.37
1 av 2
Lars Mogensen
2 av 2
Jean-Paul Sartre. Samhällskritisk och engagerad förgrundsgestalt i den kontinentala filosofin.

P1 söndag 1/10 kl 17.00, repris 6/10 kl 21.03

Vilken är egentligen filosofins uppgift och med vilka metoder ska den ta sig an sitt uppdrag? Denna dubbelfråga får naturligtvis olika svar beroende på vem man frågar. En av flera skiljelinjer som delar den filosofiska världen, och som avgör vilka svar som ges på frågorna, är den som skär mellan den analytiska filosofin och den kontinentala filosofin. 

Till det analytiska lagets förgrundsgestalter brukar räknas tänkare som Aristoteles, Descartes, Hume och Kant. Den analytiska filosofin är stark i till exempel Storbritannien, USA och de nordiska länderna. Bland stjärnorna i den kontinentala filosofin finns bland andra Hegel, Nietzsche, Sartre, Habermas och Foucault. Den kontinentala filosofin har sin tyngdpunkt i Frankrike och Tyskland.

Periodvis har dessa två läger, trots att de inbördes är högst heterogena, legat i luven på varandra på ett för filosofer ovanligt blodfyllt sätt. De kontinentala tänkarna avfärdas på det hela taget som ordvrängande, lättviktiga charlataner. De analytiska filosoferna kritiseras för att vara tråkiga och världsfrånvända. I Filosofiska rummet försöker vi den här veckan bena ut var skiljelinjen går mellan kontinentala och analytiska filosofer i Sverige 2006. Våra gäster är filosoferna Charlotta Weigelt, Peter Pagin och Thomas Anderberg. 

Programledare är Lars Mogensen och producent Thomas Lunderquist.

 

Veckans citat
”Kontinentalfilosofer har ofta högljutt förespråkat ’engagemang’, men med det menar de engagemang i sociala frågor, medan däremot det enda engagemang som erkänns av analytiska filosofer, åtminstone i yrket,  är för en opartisk stränghet i bruket av logiken och språket.”
Bryan Magee 

Lästips
”En filosofs bekännelser” Bryan Magee

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".