Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Serotoninbrist kan förklara spädbarnsdöd

Publicerat tisdag 31 oktober 2006 kl 06.20
Egen säng och ryggläge bäst.

Uppdaterad 12:25
Nya forskarrön tyder på att plötslig spädbarnsdöd beror på nedsatt förmåga att ta emot signalsubstansen serotonin. Det visar en amerikansk studie, som presenterades på tisdagen.

Amerikanska forskare har upptäckt att barn som dör i plötslig spädbarnsdöd visar på defekter i hjärnstammen, som i värsta fall kan leda till att barnet inte reagerar på att det sover i en olämplig ställning och då andas in sin egen syrefattiga utandningsluft.

– Hos spädbarn som har dött i plötslig spädbarnsdöd hade man i förlängda märgen i hjärnstammen, de delar som styr de vitala funktionerna som bland annat andningens reglering, hade man ett lägre antal mottagare för en viktig signalsubstans, som kallas serotonin, säger Göran Wennergren, som professor i barnmedicin vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Ryggläge bäst
Göran Wennegren säger att de nya rönen inte betyder att man kan utesluta andra möjliga orsaker till plötslig spädbarnsdöd, som till exempel fel i hjärtat.

De bekräftar att rekommendationerna om mindre rökning och om att lägga barnen på rygg är rätt.

Färre fall
Tack vare att fler följer dessa dessa råd har man i Sverige gått från ett fall av spädbarnsdöd på 1 000 under 90-talet, till ett fall på 4 000 idag.

– Där var det en överrepresentation av olämpliga sovlägen. Hälfen av spädbarnen hade legat på mage när de sov och en tredjedel hade legat med ansiktet ner, säger professorn i barnmedicin Göran Wennergren.

Forskningsrapporten publiceras i Jama, Journal of the American Medical Association.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".