Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda tider för dagens pensionärer

Publicerat tisdag 31 oktober 2006 kl 16.29
Dagens pensionärer gynnas av systemet.

Dagens pensionärer har en betydligt högre levnadsstandard än vad både tidigare generationer har haft och kommande generationer av pensionärer kommer att ha. Det visar en undersökning som statistiska centralbyrån, SCB, har gjort.

– Jag tycker som pensionär att vi har det bra och jag tror att av de som har bäst ekonomi så är det troligtvis pensionärerna, säger Rune Nykvist som är pensionär och bosatt i Jönköping.

Rune Nykvist har helt rätt. De som gick i pension från slutet av 1980-talet och under 90-talet har ökat sin levnadsstandard på ett helt annat sätt än övriga åldersgrupper.

Hög sysselsättning
Joachim Vogel som arbetar på SCB och är professor i sociologi står bakom undersökningen.

– Vi skördar frukterna av pensionssystemet, av en viktig sak i välfärdsstatens utveckling. Den andra faktorn är att vi har lyckats få upp sysselsättningen väldigt mycket. I slutet av 80-talet låg vi i en absolut ledning i Europa när det gäller sysselsättningsgraden, säger han.

SCB:s studie sträcker sig från 1980 till 2003, alltså det år då de flesta födda 1938 gick i pension. De var de sista att ingå i det gamla pensionssystemet, ATP, ett system som gav omkring 65 procent av inkomsten under de 15 bästa åren.

Viktigt för välfärden, enligt Joachim Vogel eftersom inkomstklyftan generellt mellan pensionärer och de förvärvsarbetande minskade.

Vänder efter 2003
Men efter 2003 vänder trenden. Då började ju ATP-systemet fasas ut för att år 2019, alltså när de som är födda 1954 går i pension, vara helt utbytt av det nya systemet.

Sakta men säkert kommer generationsklyftorna och därmed fattigdomen öka, enligt Joachim Vogel.

- Nu får vi ett nytt pensionssystem som ger ungefär en tredjedel lägre pension. Det betyder naturligtvis i förlängningen att vi får lägre levnadsstandard framför allt bland de äldsta pensionärerna. När de når upp i 80-årsåldern så blir det ett ganska stort gap till de förvärvsarbetande i samma yrken som pensionärerna en gång hade, säger professor Joachim Vogel.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se 

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".