Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanliga s-medlemmar ska kunna påverka valet av ny partiledare

Publicerat onsdag 1 november 2006 kl 05.00
Lena Hjelm-Wallén.

Vanliga medlemmar inom socialdemokratiska partiet ska direkt kunna påverka vem som väljs till ny partiledare. Det tycker valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén, som vill få in förslag från både medlemmar och små lokalföreningar.

– Vi tycker att vi inför det här partiledarvalet vill vara ännu mer öppna än vad man har varit tidigare. Då måste man ju börja med en process som är helt öppen och inbjuda partimedlemmar och lokala organisationer att lämna in förslag på lämpliga partiledarkandidater, säger Lena Hjelm-Wallén.

Vad är det för fördel med att få in förslag från fler?

– Man får ju en uppfattning av vilken typ av partiledare som de lokala socialdemokratiska föreningarna och partimedlemmarna vill se.

Diskussion under en månad
Lena Hjelm-Wallén tycker att vanliga medlemmar och lokalföreningar under någon månad ska få diskutera vem som ska bli partiledare. Sedan bör partidistriktens styrelser samla in förslagen och lämna dem till valberedningen.

Dessutom lär distriktsstyrelserna komma med egna förslag utifrån den lokala diskussionen. Normalt avgör distriktsstyrelsernas hållning vem som blir ny partiledare. Men Lena Hjelm-Wallén betonar ändå bredden.

– I den här omgången menar jag att partidistriktens ordförande är mycket viktiga personer att samråda med. Men vi vill alltså ha en större bredd än så.

Ingen avlastning av ordföranden
Hittills har socialdemokraterna inte haft några vice ordförande som kunnat avlasta partiledaren, utan bara partisekreteraren och ledande personer i riksdagen. Hjelm-Wallén öppnar nu för att införa ett system med vice ordförande.

– Det kan bli på det sättet att någon av dessa också formellt ska kallas vice ordförande, men hittills har vi inte haft det, säger hon.

Som det är nu med ett stort medietryck, många resor utomlands, är det ett för stort tryck på en partiledare för socialdemokraterna idag?

– Det säger ju alla att detta egentligen är ett alldeles omänskligt uppdrag.

Delad arbetsbörda
Sven Hulterström som ledde valberedningens arbete när Göran Persson valdes 1996 vill ha ett system med vice ordförande som partiledaren kan rådgöra med, exempelvis när socialdemokratiska ministrar ska utses, men som också kan dela partiledarens arbetsbörda.

– Man rekommenderar i alla organisationssammanhang, åtminstone när det gäller större organisationer, att det inte bara ska finnas en ordförande utan det ska finnas en eller ett par vice ordförande också så att man kan fördela uppgifterna sinsemellan. Det är egentligen ganska konstigt att vi i det socialdemokratiska partiet, som ändå är det största i Sverige, inte har en sådan ordning, säger Sven Hulterström.

Hulterström vill dessutom att partistyrelsen och inte partikongressen ska utse partisekreteraren, eftersom det i praktiken redan är så idag. På det sättet skulle partisekreteraren bli en tydlig partitjänsteman som skulle få släppa en del uppgifter till de nya vice ordförandena.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".