Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordsommar för chipsbranschen trots giftlarm

Publicerat måndag 12 augusti 2002 kl 06.00
Rädslan för att äta chips efter Livsmedelsverkets larmrapport i våras höll inte i sig. Branschen har upplevt en rekordsommar.
Efter larmet i april om att det cancerframkallade ämnet akrylamid finns i vissa stekta och friterade livsmedel sjönk försäljningen av potatischips dramatiskt. Men nu tycks konsumenternas oro ha försvunnit. Chipstillverkaren OLW, som efter larmet upplevde ett försäljningsras på 20 procent, kan nu se tillbaka på en julimånad som varit den bästa försäljningsmässigt i företagets historia. Sorteringsmaskinerna i snackstillverkaren OLW:s fabrik i Filipstad går för högvarv just nu. Företaget, som vid sidan av konkurrenten Estrella dominerar den svenska marknaden för snacks, kan se tillbaka på den bästa julimånaden någonsin försäljningsmässigt, produktionen har ökat med upp emot 15 procent jämfört med motsvarande månad i fjol och konsumenternas oro för cancerframkallande ämnen tycks vara bortblåst. Annat var det i våras när Livsmedelsverkets undersökning presenterades och OLW:s vd Göran Schultz såg försäljningen störtdyka. – Det är klart att vi blev ju oroliga som alla andra i branschen när det här inträffade i april, och sedan såg en rejäl sänkning av volymerna i maj månad. På OLW har man i dag själva svårt att hitta förklaringen till den starka försäljningen under sommaren. Fotbolls-VM i Japan bidrog knappast utan var snarare en besvikelse, eftersom de flesta matcherna gick tidigt på dagen och svensken i genmen visade sig vara dålig på att konsumera grillchips vid den tiden på dygnet. Lyckade marknadsföringsinsater efter akrylamidlarmet och idealiskt väder nämns som två möjliga förklaringar. Kanske stämmer den gamla devisen att all publicitet är god publicitet. Men även om så skulle vara fallet, har OLW efter all negativ publicitet i våras satsat allt mer pengar på forskning för att försöka minska halterna av akrylamid i chipsen, enligt vd Göran Schultz. – Det vi kommit fram till så här långt är att genom att sänka temperaturen vid processen har vi fått sänkta värden redan nu. Kommer vi att få helt akrylamidfria chips i framtiden? – Det är klart att det önskar vi väl alla att allt livsmedel skulle vara helt fritt från det här, men det är väldigt svårt att svara på den frågan. Här måste forskningen fortsätta innan vi kan se ett resultat.
Magnus Thorén
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.