Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige sämre än andra på integration

Publicerat tisdag 13 augusti 2002 kl 06.00
Språkkrav eller inte, främlingsfientlighet och arbetskraftsinvandring, integrationspolitiken har blivit en het fråga i valrörelsen. Sedan mitten av 1970-talet har den svenska politiken gått ut på att via arbetsmarknaden integrera invandrare i det svenska samhället, men arbetslösheten bland invandrare är hög och många andra länder lyckas bättre än Sverige.
Rassan Kader är en av dem som söker jobb i Skärholmen i södra Stockholm. I Irak var han idrottslärare. Nu har han bott i Sverige i fem år och söker fortfarande jobb. ”Det går bra att söka, men att få svar är svårare”, säger han och han är långt i från ensam om att få nej från arbetsgivarna. Enligt Statistiska centralbyrån var arbetslösheten förra året ungefär tre gånger så hög bland dem som är födda utomlands i jämförelse med infödda svenskar. I en rapport från förra året jämförde den internationella organisatonen OECD ett 20-tal västländer. Bara i Holland var invandrarna mer utestängda från arbetsmarknaden än i Sverige. – Det har ju använts medel här, tycker jag, som korresponderar inte så där helt bra med själva målsättningarna, säger Jan Ekberg som är professor i nationalekonomi vid Växjö universitet och har studerat den svenska integrationspolitiken. Ekberg menar bland annat att 1980-90 talets politik där man placerade flyktingar i kommuner med gott om bostäder mer hindrade än hjälpte dem som kom att få ett jobb. En utvärdering som Integrationsverket gjorde tidigare i år visar att regeringens storstadssatsning i invandrartäta förorter får svårt att nå det övergripande målet att bryta segregationen. I en annan utvärdering konstaterar verket att den introduktion som nyanlända flyktingar fått de senaste åren är bristfällig. Kommunerna har inte i tillräckligt stor utsträckning ansträngt sig för att se till att folk så fort som möjligt börjar arbeta, det som är nyckeln till de framtida möjligheterna i Sverige. – Just en snabb kontakt med arbetsmarknaden är alltså väldigt viktig även för det långsiktiga förloppet, säger Jan Ekberg.
Pontus Mattsson

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".