Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Region vill låta sköterskor skriva recept

Publicerat lördag 11 november 2006 kl 08.00

Västra Götalandsregionen vill att Socialstyrelsen ger specialutbildade sköterskor förskrivningsrätt, det vill säga rätt att skriva ut recept på läkemedel.

Det skulle vara bra för patienterna, säger Irene Eriksson, en av dom som håller i utbildningen av specialistsjuksköterskorna.

– Det handlar om ett behov i vården. Det innebär en ökad tillgänglighet för patienten och att man får vård på rätt nivå, säger Irene Eriksson, som utbildar specialistsjuksköterskor.

Det är Högskolan i Skövde som utbildar de sjuksköterskor som enligt både högskolan och Västra Götalandsregionen bör få rätt att skriva ut mediciner till patienterna.

Nu får de ställa diagnos och besluta om behandling, men behöver patienten receptbelagda mediciner, då måste de leta upp en läkare som skriver ut receptet.

Farhågor om antibiotika
Onödigt krångligt tycker många. Andra är rädda för att sköterskorna kommer att skriva ut för mycket antibiotika och därmed sabotera försöken att komma tillrätta med resistenta bakterier, bakterier som antibiotika inte längre biter på.

Men det är ett argument som Irene Eriksson avvisar.

– Jag tror att det är precis tvärt om. Distriktssköterskor, som har en viss förskrivningsrätt, skriver av tradition ut lite läkemedel. De är restriktiva med det. Man har, som avancerad specialistsjuksköterska, en möjlighet att följa upp patienten och kunna avstå behandling och därigenom minska förskrivningen, säger hon.

Begränsade rättigheter
En del sköterskor, bland annat distriktssköterskor, har redan en mycket begränsad rätt att skriva ut mediciner. Det handlar till exempel större förpackningar av receptfria preparat. Inte heller de avancerade specialistsjuksköterskor som nu går en tvåårig extrautbildning är tänkta att ges full förskrivningsrätt utan i princip bara mediciner mot infektioner.

I USA och Storbritannien finns redan sådana här specialsköterskor och nu vill Västra Götalandsregionen att också Sverige får det. En ansökan från regionen om att ge sköterskorna den här möjligheten ligger inne hos Socialstyrelsen.

Fem redan klara
Fem sköterskor är redan klara med sin specialstutbildning och just nu utbildas ytterligare sex. En av dem är Karin Bergman, som tycker det är tråkigt om hon inte får den efterlysta rätten att skriva ut läkemedel.

– Det blir ju en begränsning i mitt arbete, till att börja med. Det gäller att man jobbar nära en distriktsläkare som känner en väl för att kunna arbeta då, säger hon.

En av dem som driver på tanken att ge specialsköterskorna förskrivningsrätt är chefläkaren vid primärvården i Skaraborg, Per Angesjö.

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Sveriges Läkarförbund är lite med tveksam.

– Jag tycker det är farligt om man diskuterar det här som en rätt att förskriva. Med rätten att förskriva kommer också ett stort ansvar. Det räcket inte alltid med att man har kunskap inom ett smalt område för att förskriva läkemedel, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".