Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många bönder i Kina överger jordbruket

Publicerat måndag 13 november 2006 kl 09.04

Över 700 miljoner kineser bor på landet och många försörjer sig fortfarande på jordbruk men i takt med att städerna växer blir marken allt mer eftertraktad och bönder satsar nu på fastigheter.

I byn Songzhuang nära Peking har jordbruket helt kommit i skymundan. I stället har många av bönderna blivit fastighetsägare.

Bönderna här tjänar mer på att hyra ut sina hus till konstnärer än på jordbruk.

– Pengarna kommer snabbt och utan lika mycket hårt arbete, säger Cuï Dakúi som är partisekreterare i byn Songzhuang.

Han berättar att i början av 1990-talet var nästan alla i byn bönder. Men när fler och fler konstnärer från Peking började leta efter billiga ateljéer förändrades allt.

Jordbruket inte längre huvudsyssla
I dag är det nästan ingen i byn som har jordbruket som huvudsyssla. Det lönar sig mycket bättre att försöka göra fastighetsaffärer med de inflyttade konstnärerna som nu är flera hundra.

De kinesiska städerna växer snabbt och det innebär både ett hot och en möjlighet för bönder som bor nära stadsgränsen. För många familjer innebär det en möjlighet att hyra ut sitt hus och sedan investera i fler fastigheter.

Men även om bönderna här i Songzhuang har flerdubblat sina inkomster tack vare närheten till Peking, så finns det bönder som i stället förlorar allt de har.

Marken tillhör staten
Jordbruksmarken i Kina tillhör fortfarande staten. Och när marken köps av företag har bönderna ofta inget annat val än att bli lågavlönad arbetskraft i städerna.

Men här i Songzhuang ser man just nu ljust på framtiden.

– När jag slutade gymnasiet var det bara att återvända till jordbruket ifall man inte kom in på universitetet. Min son har helt andra möjligheter, säger fru Cuï, som driver mataffären på en av bygatorna.

Hanna Sahlberg, Songzhuang
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".