Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya bidragsregler vid kriser efterlyses

Publicerat onsdag 15 november 2006 kl 06.00
Översvämning utanför Sundsvall 2001.

Nya ersättningsregler vid översvämningar och kriser skulle kunna leda till mer pengar till drabbade kommuner. Det menar Sveriges kommuner och Landsting som nu vill att den 20 år gamla lag som reglerar statlig ersättning till kommunerna ses över.

Peter Löthman är Räddningschef i Sundsvall och Timrå kommuner som drabbades svårt ekonomiskt för några år sedan efter upprepade översvämningar.

– Annan kommunal verksamhet fick ju stå tillbaka, som till exempel skola, socialtjänst och vägunderhåll, säger han.

Fick betala miljonbelopp
Sundsvall och Timrå kommuner råkade 2000 och 2001 ut för kraftiga översvämningar. För en del av kostnaden fick de ersättning, men fick ändå betala omkring 60 miljoner kronor ur den kommunala budgeten.

Med nya regler menar Sveriges Kommuner och Landsting att kommunerna kunnat få mer i ersättning, att de skulle ha fått bidrag också för andra insatser än själva räddningsarbetet.

I dag kan en kommun få statlig ersättning för den del av räddningsinsatsen som uppfyller vissa krav, om det till exempel det krävs ett snabbt ingripande eller att stora ekonomiska värden är i fara.

Eller omständigheter i övrigt, en formulering som gör det osäkert för kommuner att veta vad som senare kommer att ersättas.

Efterlyser annat system
När det inträffar riktigt stora katastrofer som stormen Gudrun kan Sverige söka bidrag från EU. Marcus Cato, som jobbar med krishantering för Sveriges Kommuner och Landsting, efterlyser ett liknande system inom Sverige, där svenska kommuner kan söka statligt bidrag när det inträffar händelser som frestar en kommuns ekonomi.

– Dagens ersättningssystem är för smalt och riktar sig bara mot räddningsinsatser. Vi skulle behöva ett system som tar hänsyn till kommunens alla insatser mot oönskade inträffade olyckor och kriser, säger Marcus Cato.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".