Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt uppåt för svenska verkstadsföretag

Publicerat tisdag 14 november 2006 kl 18.39

Konjunkturen är fortsatt het, men en avmattning lurar runt hörnet. Det slår arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen fast i sin konjunkturprognos som presenterades på tisdagen. För många företag är det dock fortfarande mycket bra tider.

Det slår arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen fast i sin konjunkturprognos som presenterades på tisdagen vid underleverantörsmässan i Jönköping. För många företag är det dock fortfarande mycket bra tider.

– För vårt företag är det väldigt positivt. Vi har mycket nya projekt på gång och nya affärer som ligger i pipeline, säger Bibbi Runesson som är delägare till Västbo Press i Smålandsstenar.

Ser du några tecken på avmattning så här långt?

– Inte just nu i alla fall. Vi får nog gå en bra bit in på nästa år innan vi kan se någon annan tendens än vad vi har just nu. Det har varit oerhört positivt och vi har vuxit och blivit mycket stabilare under den här perioden, säger hon.

Aldrig tidigare har det gått så bra för plåtpressningsföretaget Västbo Press, som räknar med att snart behöva utöka de tio anställda, och företaget är inte ensamt om det.

Personalökning under 2006
Många verkstadsföretag går riktigt bra i högkonjunkturen. Det bekräftas av Teknikföretagens konjunkturprognos som presenterades på tisdagen. Förra årets oro för stora personalminskningar inom verkstadsindustrin har istället blivit en liten ökning under 2006.

– Det står någonstans nära en topp. Efter toppen kommer en lite mer dämpad konjunktur och den intressanta frågan är hur dämpad den blir, säger chefsekonomen Anders Rune och varnar ändå för att en avmattning är nära.

Det är framför allt inom bilindustrin som Anders Rune ser problem. Sverige är alldeles för beroende av den branschen, hävdar han.

”USA:s personbilsindustri påverkar Sverige”
– Det stora bekymret är just personbilsindustrin i USA. Det påverkar de anläggningar som finns i Sverige och väldigt många underleverantörer, säger Anders Rune.

Prognosen som presenterades på den stora underleverantörsmässan i Jönköping är ändå ganska positiv i sina grundtoner, framför allt för metallvaru- och maskinindustrin.

SINF-rapport ger ännu ljusare bild
Bara ett par timmar efter Anders Runes presentation kom en ny rapport från Svensk Industriförening SINF, som företräder 1 300 underleverantörer och som gav en ännu ljusare bild av läget. Vd:n Lennart Uhlman talar om rekordnivåer för hans medlemmar, något han menar kommer att hålla i sig.

– Det ser oerhört ljust ut med tanke på den dystra tid som vi just har passerat, säger han.

Det här talet om avmattning känner inte du igen?

– Nej, vi ser att medlemmarna räknar med att åtminstone under det närmaste året kommer man att fortsätta att både höja omsättningen och öka produktiviteten.

Skillnaden mellan de båda rapporterna är kanske främst att Teknikföretagen vill hålla tillbaka förhoppningarna om att tillväxten ska fortsätta. Lennart Uhlman i SINF tror ändå att svenska företag har rustats under svåra år, och att de idag till och med klarar konkurrens från Asien riktigt bra.

– Jag tror att vi har blivit mycket effektivare och hanterar både kostnader och produktion så effektivt att konkurrenskrafterna kommer tillbaka. Det blir attraktivt att tillverka i Sverige, säger han.

Så ryktet om den svenske underleverantörens död är betydligt överdrivet?

– Ja, mycket överdrivet, säger Lennart Uhlman, Svensk industriförening.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".