Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjänstedirektivet taget av EU-parlamentet

Publicerat onsdag 15 november 2006 kl 16.45

Europaparlamentet godkände på onsdagen förslaget till fri handel över gränserna. Det betyder att tjänstehandeln släpps fri i EU. Detta är ett av EU:s mest kontroversiella lagförslag och har orsakat mycket hårda strider.

– Vi skriver historia idag. Så viktigt är beslutet om fri tjänstehandel för EU:s inre marknad. Det sa Finlands industriminister Mauri Pekkarinen, som för dagen representerade Finland, EU:s nuvarande ordförandeland.

Beslutet om fri tjänstehandel skrevs in redan i EU:s grundfördrag för snart 50 år sedan. Under årens lopp har medlemsländerna satt upp nationella hinder för att skydda sina hemmamarknader.

Tjänsteföretag som försökt etablera sig utomlands har mötts av krav på licenser och diskriminerande etableringstillstånd.

Från 2010
Det så kallade tjänstedirektivet, som godkändes idag, träder i kraft år 2010. Då ska hindren för den fria tjänstehandeln tas bort.

EU-länderna måste också skapa myndigheter som ger utländska tjänsteföretag snabb och enkel information om hur de kan arbeta i värdlandet.

Den nya lagen om fri tjänstehandel i Europa gäller dock inte sociala tjänster, sjukvård och barntillsyn, som är statligt reglerade.

Få av EU:s lagförslag har varit så omstridda som detta.

När det föreslogs att handeln med tjänster skulle ske enligt hemlandets regler utlöste det häftiga protester. Fackförbunden befarade dumpning av löner och sociala villkor.

Viktig näring
Det förslag som godkändes av Europaparlamentet idag är kraftigt urvattnat. Men EU:s ledning anser att det ändå får stor betydelse för den ekonmiska tillväxten.

Handeln med tjänster omfattar redan nu 70 procent av Europas ekonomi.

Enligt EU-kommmissionens prognoser skapas 600 000 nya jobb när tjänstehandeln släpps fri.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".