Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenfall varnar för chockhöjt elpris

Publicerat torsdag 16 november 2006 kl 07.30

Elpriset kan bli rekordhögt i vinter, varnar Vattenfall. Under hösten har priset fallit svagt på grund av stora nederbördsmängder och milt väder. Men när hösten övergår i vinter är det risk för en riktig prischock.

– Det är svårt att säga. Vi har ju sett tidigare att om det blir köldknäppar påverkar det priset omedelbart, säger Vattenfalls privatmarknadschef Per Thorin.

Men i ett värsta scenario, kan det bli riktigt kraftigt höjda priser?

– Ja, om det blir lite nederbörd i kombination med sträng kyla kan det bli en kraftig prisuppgång som kommer att få betydelse för de konsumenter som har rörligt pris.

En prischock, nästan?

– Ja, i värsta fall kan det bli en prischock för dem som har rörligt pris. Däremot, de som har fast pris, de berörs inte.

Så här ser priskurvan ut på elbörsen Nord Pool sedan vårfloden: neråt i april, men sedan uppåt oavbrutet fram till sista veckan i augusti.

Sedan kom mildvädret och höstregnet, vilket har dämpat efterfrågan på el under september, oktober och november. Då har priset fallit.

Underskott i magasinen
Annat som har påverkat priset neråt är att snön som borde ha legat på marken blev regn som har samlats i vattenmagasinen, men ännu är det underskott där.

Dessutom har priset på utsläppsrätter fallit, och kärnkraftverket Forsmark har startat igen.

Men när det är sagt är det ändå den mer defensiva prognosen man som elkund bör ta fasta på. Alltså inte att det blir fortsatt milt och regnigt, utan mörkt, kallt och snöfattigt.

Rekommendationen är att ha fast elpris, det blir billigare på sikt.

– Vi har tittat på prisutvecklingen sedan avregleringen. Det visar sig att den som har valt ett fast treårsavtal har kommit bättre ut än den som har valt rörligt pris. Det är bara vid årsskiftet 02/03 som den som valde rörligt pris kom bättre ut. Under övrig tid har den som valt ett treårsavtal fått en lägre elkostnad än den som har ett rörligt pris, säger Per Thorin.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".