Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

López Obrador släpper inte taget

Publicerat tisdag 21 november 2006 kl 07.00
Svor eden ändå.

Trots att han förlorade presidentvalet i Mexiko tidigare i år utsåg sig Andres Manuel López Obrador på måndagen till landets legitime president. Han lovade samtidigt att göra allt för att hindra segraren, Felipe Calderón, från att svära eden som vald president.

Tiotusentals människor som samlats på Mexiko Citys stora torg, El Zocalo, hyllade entusiastiskt såväl Andres Manuel López Obrador som de tolv män och kvinnor som utgör hans skuggregering.

Kritikerna kallar López Obradors agerande för ett löjeväckande spektakel

Men för Mexikos valde president, Felipe Calderón, är det ett oroande varsel för vad han kan vänta under de kommande sex åren, då han är landets verklige president.

Inga bevis
López Obrador vill inte bara vara en symbolisk alternativ president. Han strävar efter att vara Mexikos moraliska samvete som ska styra landet med gatans parlament. I ett land med så stora sociala klyftor och djupa politiska motsättningar som i Mexiko finns det en bördig grogrund för den typen av ledarskap.

Men López Obrador har ännu inte lyckats presentera ett enda hållbart bevis för det valfusk han säger sig ha varit utsatt för.

Även om Felipe Calderón har alla skäl att känna sig orolig, så är det långt ifrån självklart att López Obrador kommer att lyckas i sin föresats. Han kan säkert göra livet surt för Calderón, och se till att Mexiko blir svårare att regera än tidigare, men han riskerar också att förlora sitt politiska kapital.

Redan nu, fem månader efter presidentvalet, har hans popularitet minskat med hälften. Men fram för allt har det uppstått djupa sprickor inom hans eget parti, PRD.

Mest stöd har López Obrador bland dem i partiet som, liksom han själv, kommer från det gamla statsbärande partiet PRI. Minst stöd har han från de vänstergrupper och radikala fackföreningar som grundade partiet.

Pengar från lojala
Att López Obrador skulle uttrycka en radikal vänsteropposition är därför inte alldeles givet och att han till stor del finansieras med skattemedel som kanaliseras av borgmästare och guvernörer som tillhör hans parti gör att många ser honom som en slags ny version av PRI, det parti som i över 70 år använde statskassan för att köpa politisk lojalitet.

Istället för att vara början till en ny stark modern vänsterrörelse i Mexiko kan López Obrador mycket väl istället bli det största hindret för att en sådan rörelse ska kunna ta form.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".