Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

”Svälten i Afrika drabbar främst barnen”

Publicerat tisdag 20 augusti 2002 kl 13.50
Svälten i södra Afrika skördar liv, och det är barnen som dukar under först. Framförallt är det de tre miljoner föräldralösa barnen som är utsatta, och FN:s barnfond, Unicef, anklagar omvärlden för att inte bry sig.
De som tynar bort först, det är de föräldralösa barnen. De flesta har mist sina mammor och pappor i Aids-epidemin, många bor hos släktingar eller i fosterhem. – Vi ser allt oftare att dessa familjer ställs inför valet att rädda sina egna barn eller fosterbarnens, berättar Renny Nancholas, Internationella Röda korsets koordinator för svältoperationen i södra Afrika, för nyhetsbyrån Reuters. Omkring tre miljoner barn i Zambia, Zimbabwe, Malawi, Swaziland och Lesotho är föräldralösa. De kommer att bli svältens första offer om inte kraftåtgärder sätts in. FN:s livsmedelsprogram, FN:s barnfond och Röda korset anklagar alla omvärlden för att strunta i flera månaders böner om hjälp till svältens offer i regionen. Bara i Malawi är 7 000 barn döende och ytterligare 65 000 är undernärda, uppger FN:s barnfond. En halv miljon barn går inte längre till skolan. Hungersnöden är en följd av torka. Politisk oro, korruption och dålig eller ingen beredskap har förvärrat krisen.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".