Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Heliga Birgitta DNA-testas

Publicerat onsdag 21 augusti 2002 kl 16.52

Nu kommer också kvarlevorna efter det som anses vara den heliga Birgitta att DNA-analyseras. Syftet är att säkerställa att det verkligen är hon som vilar i ett relikskrin i Vadstena Klosterkyrka. Redan i maj öppnades Birger Jarls grav i klosterkyrkan i Varnhem i Västergötland för DNA-test.

– Man har en viss vördnad inför dessa reliker som människor har vallfärdat till och bett inför under många hundra år, säger Jan Eriksson, antikvarie vid länsstyrelsen i Östergötland.

Tre år har gått sedan påven utsåg heliga Birgitta till Europas skyddshelgon. Nästa år har det gått 700 år sedan hon föddes. Något som ska firas framförallt i Vadstena där det stora klostret som Birgitta en gång grundade ligger.

Inför detta jubileum ska alltså det som tros vara hennes kvarlevor analyseras med modern DNA-teknik, berättar Jan Eriksson.

– Man kommer att titta på alla ben som finns i skrinet. Det finns till exempel fem lårben, och två kranier, säger Jan Eriksson.

Benresterna i relikskrinet har undersökts en gång förut. Det var 1952. Undersökningen visade att de två skallar som ligger i skrinet har tillhört två kvinnor. Den ena i 60-70-årsåldern och den andra i 50-55-årsåldern.

Uppgifter, som än så länge överensstämmer med den tradition som säger att det är just kvarlevorna efter den heliga Birgitta och hennes dotter Katarina som ligger i skrinet i klosterkyrkan.

Raina Medelius, SR Östergötland
raina.medelius@sr.se

Maria Gustafsson, Ekot
maria.gustafsson@sr.se

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.