Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Magsjukebakterier i kyckling i butiker

Publicerat torsdag 22 augusti 2002 kl 08.06
Nästan var tionde kyckling som säljs i svenska butiker innehåller bakterier av typen campylobacter. Det visar en undersökning från Livsmedelsverket. Campylobacter är den vanligaste orsaken till att svenskar drabbas av magsjuka eller diarré.
– Man ska veta när man hanterar en kyckling så kan den innehålla den här bakterien som man kan bli ganska illa magsjuk av. Man ska ha ordentlig kökshygien, säger Anna Westöö är mikrobiolog vid Livsmedelsverket och projektledare för kartläggningen. Undersökningen är gjord under år 2000 och omfattar prover tagna i 167 kommuner. Resultatet visar att nio procent av all kyckling som säljs i Sverige innehåller campylobacter. Bakterien är vanligare i färsk kyckling, i svenskproducerad färsk kyckling handlar det om 14 procent, medan bakterien är betydligt ovanligare i fryst kyckling. Campylobacter kan alltså orsaka diarréer eller magsjuka och i ovanliga fall följdsjukdomar i form av nervsjukdomar, säger Anna Westöö. Men trots att förekomsten av campylobacter minskat under senare år, så drabbas allt fler av sjukdomarna bakterien orsakar. Under förra året drabbades över 8 000 personer i Sverige, många smittas utomlands, men cirka 2800 smittades i Sverige, enligt sitffror Smittskyddsinstitutet. Man skyddar sig mot sjukdomen gör man bland annat genom att se till att kycklingen tillagas ordentligt, säger Anna Westöö. Men en vanlig smittkälla kan också vara att den tillagade kycklingen läggs tillbaka på samma fat som den råa kycklingen legat på.
Maria Blomquist
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.