Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk man uppsatt på FN:s terrorlista

Publicerat fredag 8 december 2006 kl 16.45

En man i Stockholm som är både svensk och marockansk medborgare har satts upp på FN:s terrorlista, tillsammans med fyra andra, detta efter en begäran från USA.

– Det är ett beslut som har fattats av säkerhetsrådet. Vi har inte motsatt oss detta, vi har en folkrättslig förpliktelse när det gäller kampen mot terrorismen i det här sammanhanget, säger Carl Bildt.   

Svensk-marockanen är 41 år gammal och USA hävdar att han har deltagit i ett träningsläger för terrorister i Afghanistan som drivs av al-Qaida.

Representant i Europa
Han ska också ha varit den ökände förre al-Qaida-ledaren i Irak Abu Musab al-Zarqawis representant i Europa. Han påstås också ha varit ledare för en extremistgrupp i en muslimsk församling söder om Stockholm.

Svenska regeringen fick information tidigare om att svensk-marockanen skulle föras upp på listan, och hade inga synpunkter på det säger Cecilia Ruthström-Ruin, ambassadör för anti-terroristfrågor, på Utrikesdepartementet.

– Vi tittade på uppgifterna och såg att de krav som ställs i FN-resolutionen är uppfyllda i det här fallet. Men det är som sagt inte upp till regeringen att bedöma, utan det är upp till säkerhetsrådet, säger hon.

Vilka krav var det som var uppfyllda?

– Det gäller samröre med al-Qaida.

Svenskmarockan har tidigare varit representerad av advokat Abdel Hay Alami, och han säger att han är förvånad över att mannen satts upp på listan och att svenskmarockanen i fråga är en helt vanlig muslim

– Det här är ett led i den hysterin om islamfobi som råder i hela världen. Det räcker att man har ett arabiskt namn, ett skägg och klär sig som muslim så är man en möjlig risk och kan vara terrorist, säger han.

Bankonton fryses
Att bli uppsatt på listan innebär bland annat att ens bankkonton fryses, man har inte tillgång till sina pengar längre. 2001 drabbade det här tre somalisvenskar, som i dag är avförda från listan.

Justitieutskottets ordförande, socialdemokraten Thomas Bodström, anser att regeringen måste protestera till FN och den amerikanska regeringen över att svenskmarockanen satts upp på FN:s terrorlista.

– Det är inte på något sätt rättssäkert och det har det aldrig varit. Jag har från början kritiserat det här och det utgår jag ifrån att den nya regeringen kommer att göra med kraft både i FN och i USA. Det strider mot all rättsäkerhet, man får inte reda ordentligt på vad man blivit anklagad för, man har ingen möjlighet att framföra sin egen talan och man har ingen möjlighet att överklaga det här, säger Thomas Bodström.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".