Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bråk mellan fredspristagaren och Telenor

Publicerat lördag 9 december 2006 kl 12.52

På fredagskvällen anlände årets mottagare av Nobels fredspris, Muhammad Yunus, till Oslo. Men i norska medier handlar uppmärksamheten på lördagen mindre om Grameen Bank och de så kallade mikrokrediterna, som han får fredspriset för. Istället handlar det om en öppen konflikt mellan Muhammad Yunus och norska telekombolaget Telenor.

Visst berättas det massor i norska medier, dagen före prisutdelningsdagen om Muhammad Yunus och Grameen Bank som han grundade i Bangladesh för att ge mikrokrediter åt de allra sämst lottade.

Men när fredspristagaren nu anlänt till Oslo överskuggas det mesta av ett gräl mellan honom och telekomkoncernen Telenor.

Gäller telefonbolag
1996 bildade Grameen Bank bolaget Grameen Phones, där norska Telenor blev största ägare och driftsansvarig.

Tanken var bland annat att via mikrokrediter och mobiltelefoni ge fattiga kvinnor chansen att bli telefonansvariga ute i sina lokala miljöer.

Idag har Grameen Phones utvecklats till det största mobiltelefonföretaget i Bangladesh, själva mikrotelefoniverksamheten är en mindre del.

Beskyller Telenor för avtalsbrott
Fredspristagaren Muhammad Yunus beskyller nu Telenor för att inte fullfölja avtalets intentioner att efter sex år överlåta ägandet till Grameen Bank.

– Telenors ledning har förklarat att den inte anser ursprungsavtalet bindande, berättar Muhammad Yunus.

Meningen har aldrig varit att Grameen Phones skall vara rent vinstdrivande verksamhet, menar Muhammad Yunus.

Vd:n håller inte med
Telenors vd Jon Fredrik Baksaas, är av helt annan uppfattning.

– Det var inte alls någon sådan intention. Intentionen hade på den tiden en dröm om börsnotering, säger han.

Hemligt avtal i tidningen
Nu på lördagen avslöjar så tidningen Oslotidningen Dagbladet ett hemligt avtal som, förefaller det, entydigt visar att Telenor förbundit sig att efter sex år sänka sin ägarandel till 35 procent och att köpare ska vara Grameen Bank.

Grälet lär gå vidare, kanske redan på den presskonferens med fredspristagaren Muhammad Yunus under lördagen.

Bengt Lindroth, Oslo
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".