Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Krav ska klaras” - anser fp

Publicerat lördag 24 augusti 2002 kl 16.32
Folkpartiet hade valupptakt på lördagen och presenterade sina viktigaste frågor inför valet. Partiledaren Lars Leijonborg höll valtal i Uppsala inför ett par hundra åhörare och sa att folkpartiets viktigaste frågor inför valet är integrationen och skolan.
Stärkt av den senaste tidens uppgång i opinionsmätningarna efter Leijonborgs sommartal om integration för tre veckor sedan och om att det krävs kunskaper i svenska för att kunna bli medborgare i Sverige, satsar folkpartiet på integrationen som en av de två viktigaste valfrågorna. Den andra är alltså skolan och om den sa Lars Leijonborg på lördagen att den måste hålla hög klass. – Krav ska inte slopas, krav ska klaras, sa Lars Leijonborg. På Ekots fråga om den senaste tidens uppgång i opinionsmätningarna beror på att partiet fått stöd av främlingfientliga krafter, svarade Lars Leijonborg: – Det betraktar jag som uteslutet, då är man ju helt dum i huvudet om man är rasist och röstar på folkpartiet. Vi är ju det mest antirastiska partiet. Ett genomgående tema i folkpartiets valmanifest är att ställa krav. Att ställa krav är att bry sig är budskapet från folkpartiet. Krav på betyg i skolan och krav på kunskaper i svenska för att bli medborgare i landet. I valmanifestet skriver folkpartiet också man vill ha gratis entré på statliga muséer och man vill också ge mer pengar till skolan för att höja lärarlönerna. Framförallt höjningar i invandrartäta områden. I manifestet finns också vårdgarantin, ja till EMU, fler bostäder och sänkta arbetsgivaravgifter. Men folkpartiet går emot moderaterna i flera frågor. Folkpartiet villtill exempel ha kvar landstingen, partiet vill inte skärpa straffet för brott och har inte lika långtgående skattesäkningskrav som moderaterna.
Edvard Unsgaard
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".