Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"FI borde ha ingripit tidigare mot Obol"

Publicerat måndag 11 december 2006 kl 06.00

Finansinspektionen borde ha ingripit betydligt tidigare när det gäller förvaltningsrörelsen Obol Investment, som sponsrar flera elitidrottsklubbar i Sverige. Det anser Aktiespararna sedan nya uppgifter visar att Finansinspektionen fick varningar om att allt inte stod rätt till redan i oktober.

För drygt en vecka sedan avslöjades flera oklarheter i P1-programmet Kaliber och i Norrbottenskuriren kring Obol Investment, som bland annat sponsrar Luleå Hockey och den svenska basketligan.

Bolagen som Obol sades bedrivas i, existerar inte. Och de fonder som Obol lät företag och personer i och kring de sponsrade klubbarna investera pengar i, har Obol inte kunnat visa att de existerar.

Utreder förvaltning av pengar
Finansinspektionen utreder nu om Obol brutit mot bestämmelserna genom att ha förvaltat pengar utan att ha nödvändiga tillstånd.

Den 20 november skickade inspektionen ett brev till företrädare för Obol och bad dem komma in med en fullständig redogörelse den 15 december för sin verksamhet.

Men dokument som Ekot begärt ut från Finansinspektionen visar att inspektionen redan den 30 oktober, alltså tre veckor innan brevet skickades ut, tog emot en lång och detaljerad redogörelse över förhållandena i Obol.

De som tipsade Finansinspektionen kräver i brevet att materialet behandlas med stor sekretess och uppmanar samtidigt inspektionen att granska Obol.

Kritiks till Finansinspektionen
Gunnar Ek på Aktiespararna är kritisk till att Finansinspektionen inte agerat snabbare på informationen.

– De skulle omedelbart förhindra att verksamheten fick fortsätta, namnet Obol skulle ha tagits bort, att det inte var möjligt att fortsätta betala in pengar till deras så kallade fonder och därmed förhindra fortsatta bedrägerier, säger han.

Tycker du att det verkar som om det har skett?

– Det verkar absolut inte vara på det sättet.

Aktiespararna ska på måndagen ha ett möte där man beslutar om man ska polisanmäla personerna bakom Obol Investment.

På Finansinspektionen hänvisar man till att Förvaltningslagen kräver att Obol får rimlig tid, cirka tre veckor, på sig att inkomma med svar.

Att det dröjde tre veckor innan man brevledes formellt kontaktade Obol handlar om normala handläggningstider enligt Finansinspektionen.

– Det är också viktigt att man gör prioriteringar mellan de olika tips man får, säger Gunnar Ek.

Ekot har inte lyckats nå Obols företrädare Bo Johansson för en kommentar. Hans assistent Gordana Mihai säger så här:

– Jag kan tyvärr inte svara på någonting.

Vem kan svara på något?

– Det är Bosse själv.

Honom går det inte att få tag på?

– Jag vet inte om det går att få tag på honom eller inte.

Vet du var han befinner sig?

– Jag har ingen aning, jag har inga kommentarer.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".