Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostadsort avgör vård i livets slutskede

Publicerat måndag 11 december 2006 kl 12.06

Det är stora brister i vården i livets slutskede, visar en kartlägging som Socialstyrelsen har gjort. I var tredje kommun saknas möjlighet till avancerad vård i hemmet.

– Det betyder att det beror på var jag bor om jag ska få en kvalificerad palliativ vård. Då handlar det ju inte bara om den döende personen utan inte minst om de närstående som fyller en väldigt viktig funktion.

– Det är klart om de närstående upplever att vården inte ges under värdiga former på ett bra sätt påverkar det även den döende personen, säger Sven Lusensky på Socialstyrelsen som har svarat för sammanställningen av rapporten.

Stor skillnad över landet
Det är stor skillnad på vilken palliativ vård, alltså vård i livets slutskede som erbjuds i de olika kommunerna.

Det handlar om hur landstingen fördelar resurserna och hur kompetensen bland personalen ser ut.

I 85 procent av kommunerna ges enklare vård, så kallad basal vård i hemmet av sjuksköterskor.

I två tredjedelar av kommunerna erbjuds avancerad, mer regelbunden vård av läkare i hemmet.

4 000 patienter berörs
I oktober behövde omkring 4 000 personer palliativ vård, 700 fick vård på speciella sjukhem eller avdelningar medan andra fick vård i hemmet.

Men det är alltså på många platser som det saknas möjligheter till kvalificerad vård. Men det är inte någon större skillnad på stad och landsbygd.

I Jämtland till exempel finns det en bra täckning, medan det i Blekinge, Sörmland och på Gotland är mycket sämre vårdmöjligheter.

”Det handlar om eldsjälar”
Till stor del handlar det om vilka som jobbar inom vården vid just det landstinget.

– Det handlar ju väldigt mycket om eldsjälar. Det är människor som driver och tror på den här typen av vård och vill utveckla den vård som man kan ge i till exempel eget boende, säger Gunilla Hult-Backman på Socialstyrelsen. som är ordförande i utredningen.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".