Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fölster varnar för överhettad ekonomi

Publicerat onsdag 13 december 2006 kl 12.37

Det är risk för överhettning i svensk ekonomi. Det spår arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Den stigande konsumtionen och uppgången i sysselsättningen påminner om slutet av 1980- och 90-talet, då finansbubblor bildades.

Arbetskraftskostnaderna ligger i topp i Europa igen, säger organisationen.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster anser att löneökningarna borde bli betydligt lägre än vad LO har krävt.

– När vi räknar på LO:s krav och utgår från att de kraven sedan sprids i resten av ekonomin, då landar vi på 6,7 procent, säger Stefan Fölster.

Nästan dubbelt så mycket?

– Det beror på att vi måste räkna in kraven på att de lägsta lönerna ska höjas, den löneglidning som sker och man bör räkna in kostnader för de pensionskrav som LO också driver. Då blir det så mycket, säger Fölster.

Var ligger den optimala nivån för svensk ekonomi?

– Sverige har redan väldigt höga arbetskraftskostnader jämfört med andra länder. Vi borde snarast ha en lägre ökning än andra länder. Det betyder under tre procent.

Går det att sälja till parterna på arbetsmarknaden?

– När det analyserar av Konjunkturinstitutet visar det sig att alla vinner på det. Långsiktiga inkomster gynnas av lägre löneavtal.

LO har krävt 3,9 procent i lönepåslag, men enligt Stefan Fölster hamnar löneökningarna på 6,7 procent i stället om allt räknas in.

Det har svensk ekonomi ingen möjlighet att klara med bibehållen tillväxt av jobben, menar Stefan Föster.

Han hänvisar till statliga Konjunkturinstitutet som nyligen räknat ut att skillnaden mellan en löneökningstakt på tre procent och fem procent är ungefär 200 000 nya jobb.

LO avvisar beräkningen
Det är inte en beskrivning som LO:s avtalssekreterare Erland Olausson ställer upp på.

– Jag tror inte på räkneövningar. Dessutom är det så att de anger att våra löneökningskrav skulle ligga på över sex procent. Det är helt fel. Ser man på de sammantagna kraven så ligger de runt 4,6 och 4,7 procent. Sedan ska det förhandlas om kraven, säger Erland Olausson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har ett recept på hur risken för överhettning ska minskas. Han vill att fler ska ut på arbetsmarknaden.

– Överhettning är ett ekonomiord, som sänder en stark signal om man använder det. Om vi tar ner det till nivån företag som säger att de har svårt att hitta personal, men jag är inte säker på att det får varje annan konsekvens. Vi har inte inflationsproblem och andra typer av saker, som ibland uppträder. Dessutom har vi en regering som ser och gör något åt det med det viktigaste genom att stimulera på utbudssidan, säger statsministern.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".