Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsförmedlingens chefer tror på regeringens politik

Publicerat torsdag 14 december 2006 kl 07.30

På torsdagen genomför LO demonstrationer runt om i landet mot regeringens arbetsmarknadspolitik, som facket tycker försämrar för de arbetslösa. Men många arbetsförmedlingschefer tror på regeringens politik, det visar en undersökning som Ekot gjort.

Juan Avila, chef för arbetsförmedlingen i Nacka-Värmdö, tror att regeringens fokus på att få ut fler på arbetsmarknaden är bra.

– De nya åtgärderna kommer troligen att vara bra för de arbetssökande, för de arbetssökande är ju beroende av arbetsgivarna. Underlättar man för arbetsgivare att anställa, så kommer det dem till godo, säger Juan Avila.

Så den nya regeringens politik menar du passar in nu i det läget som är på arbetsmarknaden?

– I en högkonjunktur passar det med inriktning på matchning och underlätta för arbetsgivare.

Många tror på regeringens åtgärder
Regeringens åtgärder för att få ut fler på arbetsmarknaden, genom bland annat en sänkning av arbetsgivaravgifter och a-kasseersättning, samtidigt med minskade Ams-åtgärder, kommer att leda till en lägre arbetslöshet.

Det tror hälften av arbetsförmedlingscheferna i Ekots undersökning, där 115 av totalt 350 chefer har svarat på en enkät.

Endast var tionde chef tror att regeringens politik förvärrar arbetslösheten.

Calmfors förvånad
Utöver regeringens politik, är naturligtvis också den starka konjunkturen en bidragande orsak till en minskning av arbetslösheten, det framhåller många arbetsförmedlingschefer.

Men, att så pass många av cheferna ändå tror att den borgerliga regeringens politik bidrar positivt till minskad arbetslöshet, det är något som förvånar professor Lars Calmfors, som studerat Ekots undersökning.

– Det är en förvånansvärt positiv bild som tecknas. Man tror på en bra utveckling framöver och man gör, tycker jag, en kanske mer positiv bedömning av regeringens politik än vad jag hade väntat mig.

Varför då?

– Den har ju varit mycket omdiskuterad och fått mycket kritik och man kan väl säga att Arbetsmarknadsverket ändå har haft en viss stämpel av att ha en annan syn än kanske den borgerliga regeringen har på de här frågorna.

Och därför menar du att det är överraskande att arbetsförmedlingscheferna tror på den borgerliga regeringens politik?

– Ja, det är kanske lite bättre siffror än vad jag hade tott att det skulle vara, säger Lars Calmfors.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Research Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".