Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU tvingar Bulgarien stänga kärnkraftverk

Publicerat torsdag 14 december 2006 kl 06.00

Bitterheten och oron är stor i Bulgarien för att landet måste stänga två kärnkraftsreaktorer vid årsskiftet. Det är ett krav från EU för att landet ska få bli medlem. Stängningen kommer direkt att påverka energisituationen i Bulgarien och i andra länder.

Mätare och knappar täcker den gula väggen i kontrollrummet som tillhör reaktor tre. Chefen visar stolt runt. Det är här inne som instrumenten ska slås av, berättar han vemodigt.

Kärnkraftverket Kosloduy ligger i norra Bulgarien, vid gränsen till Rumänien. Reaktor tre och fyra som måste stängas, är av sovjetisk modell och byggdes på 70-talet. EU anser att säkerheten är för dålig. Chefen Vladimir Uruchev säger att reaktorerna stängs två timmar före tolvslaget på nyårsafton.

Tuffa EU-förhandlingar
Vladimir tycker inte att det är ett rättvist beslut av EU.

– Vi har gjort allt vi kan för att hålla den högsta kvaliteten och säkerheten har godkänts av atomenergiorganet IAEA, säger han.

Frågan om Koslodoy, som står för 40 procent av landets energi, var en av de tuffaste i EU:s förhandlingar med Bulgarien. Redan har reaktorer stängts här, när trean och fyran stängs, finns två kvar.

Måste importera kolkraft
Bulgarien måste nu lösa energisituationen med importerad kolkraft från bland annat Ukraina. Elpriserna väntas stiga. På sikt ska ett nytt kärnkraftverk stå klart.

Hårdast kommer stängningen att slå mot länderna vi exporterar el till, som Makedonien, Albanien, Grekland och Kosovo, säger Vladimir Uruchev. Det här ett regionalt problem, menar han.

– Flera av länderna kommer att uppleva en direkt brist på el och det kan bli tal om restriktioner, där människor bara kan ha värme och ljus några timmar om dagen, säger han.

Oro för jobben
Det finns också en stor oro här för jobben. 1 000 personer arbetar vid de två reaktorerna – en stor arbetsplats för trakten, men Vladimir Uruchev säger att det inte blir uppsägningar.

Bulgariens regering står fast vid att löftet till EU ska hållas. Men flera på kärnkraftverket i Kosloduy och boende i området, som jag talar med, betraktar stängningen som tillfällig. De tror att EU kommer att ändra uppfattning när det blir tydligt hur det slår mot andra länder.

Beatrice Janzon, Koslodoy, Bulgarien
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".