Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Tullare maktlösa inför flöde av julsprit

Publicerat torsdag 14 december 2006 kl 05.31
600 000 burkar starköl har beslagtagits i år.

Inför julen är det extra många som åker utomlands och köper alkohol. Varje dygn körs till exempel 100 000 liter starköl av färjorna i Helsingborg.  På onsdag eftermiddag och kväll hade tullen en särskild satsning på det man kallar ölbanditer.

Om Öresundsbron är den fyrfiliga huvudleden för narkotikan in i landet så är det i Helsingborg som spritkonvojerna från Nordtyskland kommer in.

Hittills i år har tullen i Helsingborg beslagtagit 600 000 burkar starköl, över 20 000 liter vin och 12 000 liter sprit. Det låter kanske mycket, men det är bara en bråkdel av all alkohol som förs in.

Skåpbilar tar mest
Tullen tittar extra noga på skåpbilar. Det är de som kommer med de största mängderna och det dröjer bara några minuter innan man tar den första: en ensam man från Örebro. Skåpbilen töms och burkarna räknas: det blir 4 500 burkar starköl.

– Som vi kunde se kommer de ganska tätt. Vi får väl se vad kvällen har att bjuda på i övrigt, säger Karl Gunnheden som är chef för tullens gränsskydd i södra Sverige. 

Riket är väl representerat i Helsingborgs hamn. Tre personer från Leksand har med sig nästan 6 000 burkar starköl.  Skåpbilarna rullar av färjorna i en strid ström och vinkas in av tullarna. Bilarna kommer från Arvika, Västerås, Tranås, Västervik, Gävle, Umeå, Nora, Munkedal.

– Det här är vardagen i Helsingborg. Det är enormt med öl som kommer varje dag, säger tullinspektör Margareta Georgsson.  

– De hinner inte mer än öppna bildörren så säger de att ”jag ska ha en fest”, berättar tullinspektör Jim Rugsten.

De flesta släpps
Nyligen kontrollerade tullen 49 skåpbilar på en och en halv timme. Den sammanlagda lasten var 150 000 burkar starköl. Men tullarna var för få och bilarna fick köra vidare. Tullen måste släppa de flesta skåpbilarna för att hinna med.

Det tar cirka tre timmar för två tulltjänstemän att lasta ur en skåpbil, räkna ölburkar, vin och sprit, förhöra personerna och kontakta åklagare som skall avgöra om personerna skall anhållas.

– Det är fruktansvärt frustrerande. Vi står här mellan åtta och tio timmar varje dag och ser det här. Dag efter dag, år efter år, säger Gun Björnfot som är gruppchef vid tullen.

Tar en bråkdel
Varje timme rullar upp till 40 skåpbilar med alkohol av färjorna i Helsingborgs hamn. Tulltjänstemännen måste snabbt avgöra om alkoholen är för personligt bruk eller om man har skäll att misstänka att den skall säljas vidare.

Men en sak vet de med säkerhet - de tar bara en försvinnande liten del.

– Jag vill helst inte tänka på det. Det är fruktansvärt minimalt vad vi kan ta, säger Gun Björnfot.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".