Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centern vill bygga ut läkarutbildningen

Publicerat söndag 17 december 2006 kl 16.45

En majoritet av dem som får svensk läkarlegitimation har i dag utländsk utbildning och den svenska läkarutbildningen behöver byggas ut. Men inom den borgerliga alliansen råder det oenighet om hur det ska gå till.

– Idag har vi ett skriande behov av läkare i hela landet. Det konstiga är att vi är helt beroende av att andra länder utbildar läkare åt Sverige. Den situationen kan vi inte ha kvar, säger centerpartisten Sofia Larsen som är ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

I dag läser knappt 1 500 svenskar till läkare utomlands. De största grupperna finns i Danmark och Polen. Det kan jämföras med att drygt 900 studenter tog en svensk läkarexamen förra läsåret.

Utlänningar också
Men det inte bara svenskar som läser utomlands och sedan flyttar hem till svenska läkartjänster. Hit kommer också utländska läkare från en rad länder. Av dem som fick svensk läkarlegitimation förra året så hade 56 procent en utländsk examen.

I höstens budget föreslog den borgerliga regeringen precis som den tidigare socialdemokratiska 185 nya platser på läkarutbildningen.

Vill ha en ny utbildning
Men Sofia Larsen tycker inte att regeringen satsar tillräckligt på frågan och hon kräver en rejäl utbyggnad. Exempelvis behövs en helt ny läkarutbildning vid en ny högskola.

– Vi behöver fler lärosäten med läkarutbildning för att garantera att studenterna får en bra praktik, säger hon.

Utbildningsminister Lars Leijonborg håller med om att det behövs fler utbildningsplatser. Sverige kan inte vara beroende av Danmark för att få fram utbildade läkare. Men det kostar pengar och han kan inte ge något konkret löfte.

Men ett nytt lärosäte för läkarutbildning är han tveksam till.

– Att bygga upp en ny läkarlinje från grunden på en ny ort, det tar ju rätt lång tid, säger han.

Om Leijonborg får igenom en ökning i budgetförhandlingarna vill han i stället öka antalet platser vid de nuvarande läkarutbildningarna.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".