Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN vädjar om hjälp till Elfenbenskusten

Publicerat måndag 18 december 2006 kl 07.17
Demonstration mot utsläppen i Abidjans fattiga kvarter i september.

FN:s miljöprogram Unep går nu ut till världens regeringar med begäran om snabbt finansiellt stöd till en katastroffond för att hantera dumpningsskandalen i Elfenbenskusten tidigare i höst.

Stora mängde miljöfarligt avfall skeppades tidigare i höstas till Elfenbenskusten och dumpades sedan med lastbil på 16 olika platser i eller nära huvudstaden Abidjan.

Achim Steiner, chef för Unep säger att myndigheterna i Elfenbenskusten nu har lämnats att ensamma ta hand om avfallet.

– Elfenbenskusten har med sina knappa resurser tvingats att själv betala för att sanera avfallet och gräva upp jord för att skeppa det till Frankrike. Men pengarna räcker inte till medicinsk vård och till att de hjälpa människor, som har tvingats flytta från nedsmittade områden, säger han.

Till katastroffonden behövs 20 – 30 miljoner dollar och pengarna ska användas både till att på plats värdera föroreningarnas effekter och betala för saneringen.

Allvarligt exempel
Dumpningen av avfall i Elfenbenskusten är ett av de mest flagranta exemplen på den olagliga utförseln av miljöfarligt avfall till utvecklingsländer.

– Under veckan hittade man en ny dumpningsplats, säger Achim Steiner.

Minst tio döda
Enligt de senaste uppgifterna har minst tio människor dött efter att ha kommit i kontakt med avfallet och 100 000 har måst uppsöka sjukvård.

Avfallet tros ha innehållit flera klororganiska föreningar och den mycket giftiga gasen svavelväte.

Många ansvariga
Det finns en lång kedja av ansvariga till denna skandal, som nu bland annat utreds i Nederländerna.

Trots Baselkonventionen, som ska hindra att oansvariga länder och företag gör sig av med miljöfarligt avfall i utvecklingsländer fortsätter denna trafik.

Det har ännu inte gått att få klarhet i exakt varifrån detta avfall kommer och vem som har ansvaret för att skicka det till ett land, som inte har några förutsättningar att ta hand om det.

– Det är cyniskt och det är hög tid att få ett stopp på det, säger Achim Steiner.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".