Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvång i demensjukvård ska bli lagligt

Publicerat måndag 18 december 2006 kl 16.58

Det ska bli lagligt att använda tvång i vården av demenssjuka, föreslår regeringens utredare i en rapport. Tidigare har det enligt lagen inte varit tillåtet att till exempel spänna fast eller medicinera demenssjuka som riskerar att skada sig själv eller andra, men det vill utredaren ändra på.

– Huvudpunkten är att man försöker ordning i systemet,  såtillvida att man fastställer exakt vilka åtgärder man får tillgripa. Syftet med förslaget är också att minska antalet tvångsåtgärder så långt som möjligt, att skydda den enskilde, säger Jan Pennlöv som har utrett frågan åt regeringen.

Problemet har varit att personer som är demenssjuka inte kan ta beslut själva och i vissa fall inte förstår sitt vårdbehov, men att de själva ska ge tillåtelse för att det ska genomföras.

Gömma medicin i maten
Samtidigt har det inte funnits lagligt stöd för vårdpersonal att låsa in patienter, att spänna fast för att undvika skador eller att medicinera patienter genom att till exempel gömma medicinen i maten. Det har dock förekommit och i ganska stor utsträckning.

Med de nya förslagen ska vårdpersonalen känna att de har lagen på sin sida, är tanken. Jan Pennlöv tror att vårdpersonalen kommer att välkomna förslagen.

– Jag tror att det är väsentligt för personalen på demensboenden att förstå exakt vilka åtgärder man får tillgripa och vart man ska vända sig för att få ett beslut i de olika frågorna. Man ska inte behöva tveka om vad som är tillåtet och inte tillåtet, säger han.

Enskilt beslut i varje fall
De nya lagarna som utredningen nu föreslår kräver att enskilda beslut tas i varje fall och att en utredning ligger till grund för varje beslut. Dessutom ska en godeman utses i varje fall, som ska se till att patientens behov och rättigheter uppfylls.

Tidigare under måndagen presenterades förslagen för folkhälsominister Maria Larsson, som också hon anser att det finns ett stort behov av dessa lagar.

– Vi har ingen lagstiftning alls idag. Jag tror att många beslut fattas fast det inte finns någon form för hur besluten fattas. Det här handlar om att få det att ske på ett rättssäkert sätt för individen, säger Maria Larsson.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".