Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Redan fiffel med EU-pengar i Bulgarien

Publicerat onsdag 20 december 2006 kl 06.00
Bulgarien väntar på EU-medlemskap.

Korruptionen i Bulgarien är ett stort bekymmer för EU inför landets steg in i unionen vid årskiftet. Chefen för korruptionsavdelningen hos Riksåklagaren i Bulgarien har redan sett exempel på att vissa personer i landet försökt stoppa EU-pengar i egen ficka.

En hel del stödpengar har redan betalats ut från EU till Bulgarien för att landet ska kunna anpassa sig efter unionens regelverk.

– Här ser vi tendensen att en ny sorts korruption tar form och vi har satt stopp för några projekt där personer försökt använda EU-pengar på ett felaktigt sätt. Pengarna måste de nu betala tillbaka, säger åklagaren Boyko Naydenov.

Ny avdelning har bildats
Åklagaren är chef för en ny avdelning som bildats det här året hos Riksåklagaren och som sysslar med att bekämpa korruption, organiserad brottslighet och fusk med EU-pengar.

Den här dagen deltar Naydenov i ett seminarium på Grand hotel i Sofia. Han är klädd i mörk kostym och med allvarlig blick berättar han att åklagarna inlett undersökningar som gäller EU-pengar och att de samarbetar med specialister i bland annat Bryssel.

När Bulgarien blir EU-medlem startar ännu större utbetalningar till landet. EU har hotat med att stoppa pengaöverföringar om problemet med korruption inte löser sig.

Men Boyko Naydenov säger att rättssystemet inte kommer att tillåta korruption och han är inte orolig för att EU ska behöva förverkliga sitt hot.

EU sätter press på politikerna
Det är bra att EU sätter press på politikerna här, anser han, för korruptionen bland dem har länge varit ett stort problem.

– Vi vill se fler högt uppsatta personer bli dömda, säger åklagaren.

På lägre nivå har ofta läkare, trafikpoliser och tulltjänstemän varit inblandade i korruption. Men även om Naydenov anser att landet har problem så menar han att bilden är överdriven.

Allt fler har häktats för korruption
– Bilden av hur stor korruptionen är i Bulgarien bygger ofta på opinionsundersökningar hos folket och de stämmer inte alltid med verkligheten, säger han.

Allt fler personer har häktats och fällts i domstolar för korruption i Bulgarien sedan Riksåklagarmyndigheten tagit nya tag och bytt ut flera åklagare. De som städar upp har blivit till en sorts hjältar i landet.

Beatrice Janzon, Sofia, Bulgarien
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".