Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blockad mot religiös företagare fortsätter

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 07.30

Konflikten mellan två småföretag i Smålandstenar, som tillverkar träpallar, och Skogs- och träfacket går snart in på sin tredje månad. Företagens ägare vägrar, trots fackets blockad, att teckna kollektivavtal, och hänvisar till religiösa skäl. Arbetsgivarsidan är nu orolig för att konflikten ska drabba andra företag hårt.

– De av våra medlemmar som har affärsförbindelser är nu förbjudna att ha det, så de förlorar ju pengar på detta, säger David Johnsson, förhandlingschef på Trä- och möbelindustriförbundet.

Vad får det för konsekvenser för de företagen?

– Det är svårt att säga kortsiktigt, men de förlorar ju pengar och det riskerar ju förstås företagens verksamhet och därmed de anställda.

Stoppar inga transporter
Blockaden innebär att facket via vakter kontrollerar vilka som åker in på företaget, men man försöker inte aktivt stoppa transporterna.

Däremot kommer Transportarbetareförbundet att börja med sympatiåtgärder på fredag, för att försöka hindra transporter till och från företagen.

Ägarna till de två företagen vägrar av religiösa skäl att teckna kollektivavtal. De är med i det kristna trossamfundet Plymouthbröderna, och säger att de genom sin tro har ett förbund med Gud, och att några andra föreningar och avtal inte behövs.

Vill inte skriva under
De säger också att de hellre skulle sätta företagen i konkurs än skriva under ett kollektivavtal, men hävdar samtidigt att de i praktiken uppfyller allt som kollektivavtalet innebär, något som facket inte håller med om.

Just nu har Skogs- och träfacket inga medlemmar på företagen, och anledningen till att facket inledde blockaden är att de vill ha lika konkurrensvillkor mellan företag i branschen.

Medlingsförsöken har hittills misslyckats.

”Strider mot religionsfriheten”
Från arbetsgivarsidan hävdar man också att fackets krav på kollektivavtal strider mot rätten till religionsfrihet.

Skogs- och träfacket säger å sin sida att andra företag inte drabbas speciellt hårt av konflikten, och menar att det inte är ägarna som ingår kollektivavtal, utan att det är företaget, och därför bryter facket inte heller mot rätten till religionsfrihet med sitt krav på kollektivavtal.

Men Per-Olof Sjöö, som är avtalssekreterare på Skogs- och träfacket, säger att situationen är komplicerad.

– Vi har absolut inga avsikter att behandla dem speciellt på grund av det. Problemet är att vi aldrig har haft den typen av inslag på svensk arbetsmarknad att man måste göra avsteg av religiösa skäl, säger han.

Orolig för lång konflikt
David Johnson på Trä- och möbelindustriförbundet är orolig för att konflikten kan bli långvarig.

– Jag förstår ju att det ur ett fackligt, logiskt perspektiv är svårt att backa i dag. Och för företagens del strider det ju mot deras tro att skriva på hängavtal, säger han.

– Nu har vi inga mer aktiviteter på gång inom den närmaste framtiden. Vi hoppas ju att vi kan komma till förhandlingsbordet. det är naturligtvis vårt mål med detta, säger Per-Olof Sjöö, Skogs- och träfacket.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".