Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut om a-kassan skjuts upp

Publicerat onsdag 20 december 2006 kl 12.22

Riksdagens väntade beslut om förändringar i arbetslöshetskassan skjuts upp till tidigast torsdag. Orsaken är att socialdemokraterna och vänsterpartiet, i kraft av att de utgör mer än en tredjedel av riksdagen, kommer att begära att frågan går tillbaka till arbetsmarknadsutskottet.

Debatten var mycket laddad och socialdemokraten Patrik Björck attackerade regeringens förslag till sänkningar av arbetslöshetskassan.

– Förslaget från högerregeringen om dyrare och sämre arbetslöshetsförsäkring slår stenhårt mot de arbetslösa. Både genom att krossa deras ekonomi och genom att ensamt skuldbelägga den enskilde på ett problem som alla, alla i samhället delar ett ansvar för.

– Förslaget är löntagarfientligt, det är det ingen tvekan om. Genom sänkt a-kassa utsätter man lönerna för en press nedåt. De som arbetar ställs mot de arbetslösa, för att genom konkurrens pressa ner lönenivån, sa Patrik Björck.

Val mellan a-kassa och fack
Även vänsterpartiets Josefin Brink var oroad för konsekvenserna av de sänkta ersättningsnivåerna i arbetslöshetskassan. Men hon varnade också för att de höjda avgifterna till a-kassan kommer att leda till att facket kommer att tappa medlemmar.

– Den enorma avgiftshöjningen, som dessutom kommer att kombineras med slopad avdragsrätt för medlemskap i a-kassan och fackförbund riskerar att driva människor med små marginaler att lämna antingen a-kassan eller facket. Och eftersom a-kassan även i framtiden kommer att ge ett visst skydd vid arbetslöshet är ju det troligaste att det i så fall blir fackmedlemskapet som ryker.

Fler kommer att söka arbete
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, moderaterna svarade på kritiken. Han citerade nationalekonomen Lars Calmfors för att övertyga om att sänkta ersättningsnivåer påverkar hur arbetslösas beteende. Fler kommer att söka jobb när ersättningen blir lägre hävdar Littorin.

– För att återupprätta arbetslinjen också i arbetslöshetsförsäkringen, behöver vi såväl minska ersättningsnivåerna, skärpa kvalifikationskraven och höja egenavgifterna. Det är tuffa besked, men helt nödvändiga om vi vill göra vad vi kan för att få människor tillbaka i arbete.

– Och låt mig konstatera, som jag gjort så många gånger förr, att för den enskilde med ett arbete, innebär våra samlade förslag, ett positivt och ett kraftigt positivt netto i plånboken. För den enskilde utan arbete, innebär den samlade politiken att vi tar krafttag för fler jobb och minskat utanförskap, sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, moderaterna.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".