Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkmenistans president död

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 07.48
President Nijazovs porträtt vid självständighetsfirandet i oktober.

Den före detta sovjetrepubliken Turkmenistans livstidsdiktator Saparmurat Nijazov avled under natten till torsdagen, 66 år gammal. Nijazov har styrt Turkmenistan i mer än 20 år och frågan är vad som nu händer med det gasrika och strategiskt placerade landet.

Den turkmeniska tv:n meddelade landets sannolikt förstummade medborgare i extrasändningar att deras president hade dött som resultat av hjärtstillestånd.

Turkmenistan har en ung befolkning och de allra flesta har inte upplevt något annat än Nijazov. För några år sedan rapporterades det om att han genomgick en operation i Tyskland, men annars har hans hälsotillstånd behandlats som en statshemlighet.

Personkult
Nijazov var en klassisk diktator som brutalt undertryckte all opposition, både från liberalt och kanske ännu mer från islamistiskt håll. Hans styre kännetecknades också av en personkult som överträffar det mesta. Han kallades alltid, också i officiella sammanhang, för Turkmenbasji, ”alla turkmeners fader”.

I varje hörn av landet finns statyer av honom och han lät till och med döpa om månader och dagar efter sig själv och familjemedlemmar.

Nijazov blev ledare för Turkmenistan 1986, det vill säga under den sovjetiska tiden, och han höll sig kvar vid makten efter det att landet blev självständigt. Sedermera har han låtit utnämna sig till president på livstid.

Turkmenistan, ett stort land men bara fem miljoner invånare, har enorma gasfyndigheter. Landet har också ett känsligt geografiskt läge med till exempel Afghanistan där det också finns många turkmener och Iran som närmsta grannar.

En möjlig öppning
Uzbekistan norr om Turkmenistan har varit föremål för dragkamp mellan Ryssland och USA. Men Nijazov förde en närmast isolationistisk utrikespolitik och det har hittills varit svårt för utländska krafter att blanda sig i Turkmenistans affärer. Nu kanske stormakter, afghanska krigsherrar, islamister och internationella gasbolag ser en möjlighet att få in en fot i Turkmenistan.

Regeringen har förklarat att Nijazovs politik inte kommer att ändras, men någon självklar efterträdare finns inte.

Vice premiärminister Kurban-guly Berdy-muchamedov, enligt uppgift en släkting till den döde presidenten, har utsetts till att leda begravningskommissionen, vilket eventuellt kan vara ett tecken på att han är tänkt att ta över. Begravningen äger rum på söndag.

På tisdag i nästa vecka ska efterträdaren utses.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".