Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

En ny tid kräver nya uttryck

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 16.42

Björn Elmbrant har hittat några notiser med anknytning till julen, som ingen annan upptäckt. Fast han kanske har hittat på allt?

Det spelar ingen roll om Viktor Rydberg var en stor poet, har vädret ändrats kan vi inte tala om att ”snön lyser vit på taken”.

En ny tid kräver nya uttryck. Den moderna julsången skulle till exempel kunna lyda:

”Humlan surrar, fjäriln prålar,
lärkan slår i jul sin drill”.

Socialdemokraternas författningsexpert Marita Ulvskogs nya idé är ångervecka i riksdagsvalet. Kan man byta julklappströjor som inte passar, måste man ju också kunna byta en valsedel som inte passar, förklarar hon i en artikel på DN Debatt.

Både i barnkammaren och bland en del nyrika gäller devisen: Flest leksaker vinner.

God dag, min bästa fru. Jag ser att ni just nu köpt en jacka till er lilla gosse för 2 200 kr och en mössa i fleece och ull för 570 kr. Är ni medveten om att det finns långtidsarbetslösa i Sverige och sjuka ute i världen som inte har råd med sådana expenser? Jaha, ska jag ta och slänga mig i väggen? Då gör jag väl det.

God dag, min bästa herre. Jag ser att ni har 3 000 röda lampor i äppelträden i er trädgård. Får jag spörja om ni är kraftverksdirektör eller arbetar på Vattenfall? Jaså, grannen på andra sidan har 8 000 lampor i sina träd, då förstår jag.

Julsång till Erik Fichtelius, som lägger sista handen vid sin TV-serie om den tidigare statsministern, numera känd som Göran Persson i Stjärnhov:

”Blinka lilla Persson där, hur jag undrar var du är.
Figge lockar med din syn, likt en diamant i skyn…”.

På tal om diamant. 23,9 miljarder dollar. Så mycket uppgår julbonusarna till för höjdarna på Wall Street i år. Känd dig blåst, Michael Treschow.

Tips om julaktivitet för Maud Olofsson: Tysta leken från och med nu.

Frihetens timma har slagit. Nu slipper vi höra de perssonska flummigheterna om det obehag han kände och den betänksamhet han hade inför julmaten, och de illa dolda förhoppningar han kom med om att de unga skulle bli vegetarianer.

Nu kan vi frossa i frihet. Vare sig grisfötterna, skinkan, julkorven eller pressyltan skriker när vi sätter tänderna i dem.

Och de hemlösa? Prinsessan Marie Antoinettes replik känns ibland förbluffande aktuell: Låt dem äta bakelser!

Är inte julen tacksamhetens högtid? Borde inte strängt taget domare, regeringshandläggare, länsstyrelsetjänstemän, generaldirektörer, journalister, och upphandlingsansvariga ute i kommunerna sätta in en gemensam annons och tacka som mycket för den julsprit och andra julklappar de fått av utländska ambassader, företag eller organisationer. För då skulle vi som aldrig fått en endaste flaska få veta vad vi också har rätt till.

Och om de lyckligt lottade råkat få något julkort från Riksenheten mot korruption, undertecknat Christer van der Kwast, så släng det i papperskorgen. Låt inte ert oberoende påverkas av sånt.

Regeringen planerar att starta en ny myndighet, det statliga Tomteinstitutet, som ska finansieras genom att Arbetslivsinstitutet läggs ner. Chef för institutet blir det moderata borgarrådet i Stockholm, Mikael Söderlund. ”Det är helt fel att Tomteinstitutet ska uppfattas som borgerlig ideologiproduktion. Tomten finns ju”, säger Söderlund i ett uttalande för TT.

”Tipp, tapp, tipp, tapp, tippe-tippe-tipp, tapp…”

Björn Elmbrant, Studio Ett
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".