Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Romska barns rättigheter kränks vid omhändertaganden

Publicerat fredag 22 december 2006 kl 05.00

Socialtjänsten brister när det gäller att tillgodose omhändertagna romska barns rätt att behålla och utveckla sin kulturella identitet. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort.

– Man har inte placerat barnen i romska miljöer. Man har haft svenska familjehem och man har sällan jobbat med att försöka behålla kulturen på andra sätt än genom kärnfamiljen, säger Annika Öquist, som har lett kartläggningen.

Vad beror det på?

– Bland annat beror det på att man har en bristande kunskap om vad minoritetsstatus innebär. Det saknas en dialog om kommunikation mellan socialtjänsten och de romska grupperna. Det saknas någon sorts förtroende.

Socialstyrelsen har kartlagt samtliga fall där romska barn omhändertagits enligt lagen om vård av unga, LVU, under 2004 och 2005.

Laglig rätt till sin kultur
Romer är en nationell minoritet i Sverige och lyder därför under en minoritetslagstiftning som bland annat innebär att romska barn ska ha rätt att behålla och utveckla sin romska kultur.

När det gäller omhändertagande av barn handlar det i första hand om att i betydligt högre utsträckning än nu placera romska barn i romska familjer, något som sker sällan. Men det finns också många andra sätt att upprätthålla kulturen, säger Annika Öquist.

– Man får inte stirra sig blind på att det ska vara romska familjehem. Det kan nog vara så att ibland måste det vara svenska familjehem eller önskvärt med svenska familjehem, men det finns ju andra sätt att jobba med att man ska behålla sin kulturella identitet.

– Det ena är naturligtvis umgänge med sina föräldrar, men sedan kan socialtjänsten jobba mer på att hjälpa till med umgänget med resten av släkten och nätverket. Det handlar också om utbildning av de svenska familjehemmen, att de får en större kunskap om de romska traditionerna, säger Annika Öquist.

”Ett lagbrott”
Men Allan Schwartz, som är ordförande i Riksförbundet Roma international, och som har suttit med i Socialstyrelsens referensgrupp, håller inte med. Han tycker att det är ett tecken på okunskap att inte inse vikten av att placera barn i romska familjer.

– Man tror att om man omhändertar ett romskt barn så har man räddat barnet ifrån stora problem. Men egentligen berövar man barnet rätten till den egna identiteten och kulturen. Jag ser det som ett lagbrott, för det första. Lagen säger att den romska minoriteten har rätt till kultur och sin tradition. Berövar man barnet detta har man begått ett lagbrott, säger Allan Schwartz.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".