Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Julen kan vara en våldsam tid för barn

Publicerat lördag 23 december 2006 kl 08.30

För många barn kan julen vara allt annat än fridfull. Under stora helger som julen ökar också våld och misshandel i hemmet. Och många barn blir vittne till att deras mamma blir misshandlad.

Lotta Molander jobbar på Alla kvinnors hus, en kvinnojour i Stockholm, och hon möter ofta barn som berättar om våld i hemmet.

– ”Pappa dunkade mamma i väggen, jag trodde huvudet skulle ramla av”. ”Jag blev så rädd så jag kissade på mig”. Så kan det låta.

Många barn utsätts för våld i hemmet. Inte bara genom direkt våld, även genom att bevittna det. Det rör sig om mellan 100 000 och 200 000 barn i Sverige som upplever våld hemma, enligt uträkningar som Rädda Barnen och Kommittén mot barnmisshandel gjort.

Barn går emellan
Lotta Molander är ansvarig för barnjouren på Alla kvinnors hus i Stockholm och hon tycker att det är viktigt att barnens upplevelser av våld tas på allvar.

– Barn berättar hur de på olika sätt skyddar sig eller hur en del går emellan och försöker skydda mamma. En del blir rädda och gömmer sig, det kan väl upplevas olika, men skräcken och att inte ha någon som helst tillit till situationen, det är väl det alla delar.

På helger och storhelger som jul och nyår anmäls fler misshandelsbrott än normalt. Det ä en ökning som ser likadan ut år efter år enligt Brå, Brottsförebyggande rådet. Varje år anmäls mer än 20 000 fall av misshandel mot kvinnor.

Julledigt på myndigheter
Att storhelger som julen ofta blir extra jobbiga märker man också på Bris, Barnens rätt i samhället. För dem kommer många av samtalen efter jul, under julledigheten kan det vara svårt att ringa och Rosie Skog regionchef på Bris, berättar att nätverket, som annars består av skola och myndigheter, kan svikta under helgerna.

– För en del barn är det en besvärlig tid under jul och nyår. Det som också är allvarligt i sammanhanget under julledighet, det är att de flesta myndigheter går också på lite halvfart. Man stänger och har julledigt. Det betyder att barn blir väldigt ensamma i den här situationen, vart ska de vända sig? Det är ju högst allvarligt, säger hon

Barnperspektiv viktigt
Enligt regeringens senaste kartläggning från 2006 av barns upplevelser av våld i hemmet, finns insatser riktade till barn och unga som bevittnar våld finns bara i en tredjedel av landets kommuner. Och barnen blir ofta utlämnade till våldet i hemmet.

Det är viktigt att barnen som upplevt våld inte glöms bort och får stöd eftersom upplevelserna kan leda till långvariga psykiska problem. Säger Lotta Molander ansvarig för barnjouren på Alla kvinnors hus i Stockholm.

– Alltför många gånger glöms de bort eller förblir ohörda. Man skulle behöva ha ett barnperspektiv i högre grad, både på myndigheter och hos socialtjänsten, polisen, även skolan faktiskt. På många ställen behöver vi se saker genom barns ögon och öron, lite oftare.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".