Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Facklig konflikt om salladsbar trappas upp

Publicerat fredag 22 december 2006 kl 12.04
HRF genomför en blockad mot saluhallen.

Under fredagen har den fackliga konflikten vid en salladsbar i Göteborg trappats upp. Sophantering har nu dragits in och det drabbar också andra restauranger som ligger i samma saluhall som salladsbaren.

De andra restaurangägarna har reagerat kraftigt mot fackets metoder, bland dem Lasse Nilsson och Pia Åberg.

– Kollektiv bestraffning är ju inte tillåtet och det känns som att deras metoder. Jag tycker inte att man kan göra hur man vill, säger Pia Åberg

Men försöker ni påverka ägaren till salladsbaren att skriva på kollektivavtalet?

– Absolut inte, jag hejar på henne, att hon inte ska skriva på. Vi blev ju tvingade att skriva på. Hon klarar sig ändå och det är ju fantastiskt, att hon kan stå emot.

– Det är tråkigt att de gör så, att facket gör så. Mot en ensam liten person som har en kompis som jobbar extra och hjälper henne. De får väl ge sig på lite större restauranger, men det gör de ju aldrig, säger Lasse Nilsson.

Restaurangägaren får stöd
Stödet för fackets pågående blockad verkar inte särskilt stor bland de andra restaurangägarna.

Den fackliga blockaden av salladsbaren inleddes för lite drygt två veckor sedan, sedan hotell- och restaurangfacket inte lyckats förmå ägaren till salladsbaren att teckna ett kollektivavtal.

Transportarbetareförbundet ansluter sig
På fredagsmorgonen anslöt sig Transportarbetareförbundet till blockaden, genom att sluta hämta soporna.

Dan Fransson, förste ombudsman vid Hotell- och restauranganställdas förbund i Göteborg, säger att det är viktigt att sätta mer press på salladsbarens ägare.

– Yes, vi får öka trycket, helt enkelt, säger han.

Tycker du att ni har fått sympatier från andra restauranger?

– O ja, vi har ganska många som tycker att det här är helt riktigt, som vill att alla ska ha kollektivavtal precis som vi vill, så att det ska vara så neutralt som möjligt i branschen.

Men vad säger du om att andra restauranger som egentligen inte har något med konflikten att göra drabbas nu?

– Tredje man drabbas alltid i en konflikt någon gång i någon del, säger Dan Fransson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Anna Olofsson, SR Göteborg
anna.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".