Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Odlad abborre kan bli framtidens matfisk

Publicerat söndag 24 december 2006 kl 16.45

När torsk och annan fisk i havet inte räcker till gäller det att se sig om efter alternativ. Vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå pågår ett försök med odlad abborre.

Doktorand Åsa Strand tror att just odlad abborre kan bli framtidens matfisk.

– Fisken i världshaven håller på att ta slut. Dessutom har vi en trend där man i samhället äter mer och mer fisk. Rent biologiskt är abborren en ganska bra art att odla. Den är tålig och dessutom finns det en stor marknad för abborre redan nu, speciellt nere i Europa, säger hon.

Idag är hela 40 procent av fisken vi äter odlad. Fördelarna med odlad fisk är flera. Man kan bland annat undvika de miljögifter som vild fisk kan bära på.

Kan produceras året om
Doktorand Åsa Strand på SLU i Umeå berättar att man kan producera bra fisk året om, eftersom man i den kontrollerade vattenmiljön kan påverka temperaturen och mildra vintern. Det är en tid då fiskens annars inte växer så mycket eftersom den då går in i ett slött vilotillstånd, en vinterdepression.

– Jag tror att man kan våga styra det ganska mycket. Anledningen till att de går ner i den här vinterdepressionen, som vi kallar det, är att det faktiskt inte finns någon tillgång till föda på vintern. Men om man ger dem bra förhållanden med bra temperatur och hög tillgång till föda så har de ingen anledning att gå in i den här depressionen, säger Åsa Strand.

Forskningen vid SLU går ut på att undersöka hur man kan odla abborre på det mest ekonomiska sättet, och hur abborren utvecklas i olika vattentemperaturer och med olika typer av foder. I vilt tillstånd tar det tre, fyra år för en abborre att uppnå en vikt på 150 gram. För en odlad abborre tar det 14 månader.

Odling i presenningpåsar
Projektet i Umeå har kontakt med fiskodlare i Östergötland där man bedriver odling i stora presenningpåsar i havet, kassodling. Där försöker man komma tillrätta med miljöproblem som är förknippade med kassodling. Man försöker samla upp foderspill och avföring från kassarna. Förhoppningen är att odlingen ska bli en ny näringsgren vid Östersjökusten.

Åsa Strand vid SLU i Umeå tror att man i framtiden ska kunna utnyttja spillvärme i fiskodlingar.

– Till exempel från pappersmassfabriker eller andra typer av fabriker där man faktiskt har mycket spillvatten som är varmt. Man kan utnyttja det här för att värma upp till exempel en intensiv odling av abborre, säger hon.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".