Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chile skakas av korruptionsskandaler

Publicerat måndag 25 december 2006 kl 08.38
Michelle Bachelet.

Chile är det minst korrupta landet i Latinamerika. Men den senaste tiden har de partier som stödjer president Michelle Bachelet skakats av flera korruptionsskandaler, som en del till och med menar ifrågasätter de senaste valens giltighet.

När Michelle Bachelet talar om korruptionen drabbas hennes röst av ett indignerat darr. Och det är förståeligt.

För det är hennes egen regeringskoalition som sitter på de anklagades bänk.

Började för flera år sedan
Det började egentligen för flera år sedan, under den förra presidenten Ricardo Lagos, då det avslöjades att statliga institutioner avvänts för att kanalisera pengar till valkampanjer och till att betala extralöner till regeringstjänstemän.

Men trots de rättsliga processer som det ledde till så har den praktiken fortsatt.

Det senaste avslöjandet visar hur det statliga chilenska sportinstitutet utnyttjades för att fördela pengar mellan de olika partierna i regeringskoalitionen.

En tidigare ledare för socialistpartiet berättade nyligen att det också, allt sedan demokratins återkomst för 16 år sen, varit kutym att regeringskoalitionens partier fått månatliga bidrag från den hemliga budget som de chilenska presidenterna traditionellt förfogar över.

”Valen ogiltiga”
Högeroppositionen har upphävt ett ramaskri och menar att det faktum att regeringspartiernas valkampanjer finansierats på ett illegalt sätt innebär att valen måste betraktas som ogiltiga, också det senaste presidentvalet då Michelle Bachelet segrade.

Men Michelle Bachelet hävdar att det rör sig om undantag och har redan beslutat om en rad åtgärder för att öka insynen och bekämpa korruptionen.

Men det finns de, även inom regeringskoalitionen, som varnar för att det redan har vuxit fram en slags korrupt kultur baserad på principen att ändamålen helgar medlen.

Det har inte handlat om att någon berikat sig personligen, utan just om att utnyttja statliga medel för partipolitiska ändamål.

Det hela föddes ur behovet att till varje pris undvika att de högerpartier som stött militärdiktaturen skulle kunna komma tillbaka till makten.

Eftersom högerpartierna kunde räkna med stöd av företagarna, så menade regeringskoalitionens partier att de på motsvarande sätt hade rätt att utnyttja staten, nu när det äntligen var de som hade kontroll över statens finanser.

Besvärlig situation
Det är en besvärlig och känslig situation Michelle Bachelet har att brottas med.

Flera ledande politiker riskerar att hamna inför domstol. Och Chiles goda rykte kan komma att släpas i smutsen.

För att militären använde samma metoder i än större skala är knappast någon ursäkt.

Lars Palmgren, Santiago
lars.plagren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".