Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tullens narkotikahundar ska bli bättre

Publicerat onsdag 27 december 2006 kl 06.55
Ska bli bättre utbildad.

Tullens narkotikasökhundar hittar mer än hälften av den narkotika som smugglare försöker få in i landet. Men resultatet skulle kunna vara ännu bättre.

Hundarna har lärt sig att markera föroreningarna i narkotikan, men nu ska de börja träna med helt rent heroin, så att tullarna vet att det är heroinet och inget annat som hundarna markerar.

Det är ett glädjetjut som narkotikasökhunden Jeff ger ifrån sig när han släpps in i skåpbilen i Helsingborgs hamn. Han far runt som en boll i ett flipperspel, men idag vet ingen exakt vad det är hans känsliga nos reagerar på. 

Datorbas med sökresultat
Tullen har sedan ett par år en datorbas med hundarnas sökresultat och vid en granskning av databasen har man upptäckt att hundarna presenterar olika. Bertil Höjer är central hundkoordinatior vid Tullen.

– Där kan man misstänka att det är någonting som inte är som det borde vara. Resultaten borde vara ungefär lika, men det är inte så utan det skiftar väldigt. Hundar är otroligt effektivt det vet vi, men vad det är som vi missar det vet vi väl inte riktigt, säger han.

Tullen skall nu göra vetenskap av jakten på narkotika. Alla beslag som görs skall analyseras i Tullens laboratorium och den kemiska doftbilden förs in i en databas. Narkotikasökhundarna skall tränas både på narkotika som beslagtas och på 100 % rena narkotiska preparat.

Vet inte vad hunden reagerar på
Så är det inte i dag, därför kan man inte veta exakt vad det är för doft hunden reagerar på. Den kan till exempel ha lärt sig känna igen en förorening i heroin som kommer från en viss narkotikafabrik. Det innebär att hunden kanske bara markerar på narkotika som kommer från just det stället.

– Man kan inte säga, man vet inte egentligen, att det gör enormt med resultat det vet vi. Men vad de skulle kunna göra det vet vi inte heller.

Idag finns det ingen teknik som slår hundens nos och landets 55 narkotikasökhundar anses ha en enorm betydelse, men med bättre träning, helt rena preparat och en databank över de kemiska doftbilderna hoppas man ta det man idag missar.

– Då kan vi väl tänka oss att förutsättningarna för hunden att kunna hitta det vi vill att den ska hitta det kommer förmodligen att bli avsevärt bättre. Hunden ska bättre än idag kunna söka efter det vi vill den ska söka efter och oavsett i vilken kvalité det kommer i, säger han.

Jens Ericson Ekot Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".