Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Planer på samordning av SR och SVT får kritik

Publicerat onsdag 27 december 2006 kl 16.45

Diskussionerna mellan borgerliga riksdagsledamöter, om att slå ihop delar av Sveriges Radio och Sveriges Television, däribland utlandskorrespondenterna, får kritik av chefen för SVT:s Rapports Per Yng.

– Jag tycker att det är exempel på politisk klåfingerhet och det är därför vi vill ha långa sändningsavtal. Fråga är lite för tidigt väckt, men det är klart att vi på Rapport sneglar lite avundsjukt på radions korrespondentnät, det kan jag inte neka till. Men samtidigt ser jag en del praktiska svårigheter med det, så vitt jag vet är Sverige Radios korrespondenter väldigt upptagna med att jobba för hela Sveriges Radiokoncernen, säger Per Yng.  

Per Yng är också rädd att det i dagsläget skulle minska mångfalden i det svenska medieutbudet om Sveriges Television och Sveriges Radio samordnade sina redaktioner mer.

Gemensamma utrikeskorrespondenter
Men Dan Kihlström, kristdemokrat i riksdagens kulturskott, tycker att det vore bra om Sveriges Radio och Sveriges Television exempelvis hade samma utrikeskorrespondenter.

– Det hör ihop med det här att använda resurserna på rätt sätt, säger Dan Kihlström.

Det görs liknande program i tv och radio, skulle man kunna samordna redaktioner då också?

– Jag vill egentligen inte ge mig in på uppläggen av redaktioner, men jag tror att vi i framtiden får se en ökad samordning. Inte minst tekniken gör att när man har en idé till ett program kan man tänka både visuellt och lyssnarmässigt.

Dan Kihlström får också stöd av folkpartiet, medan moderaterna och centern är rädda att för stor samordning skulle minska mångfalden i medieutbudet.

– Personligen skulle jag se det som en stor förlust om vi skulle få en sämre utrikesrapportering på grund av en rationalisering, säger  Anders Åkesson, riksdagsledamot för centern.

Inte förvånad
Håkan Hvitfelt är professor i journalistik vid Stockholms universitet och han tycker att den svenska utrikesbevakningen redan nu är mager och vill inte se någon samordning just där. Men han är inte förvånad över att debatten om en samordning blossar upp nu.

– Medielandskapet förändras så pass hastigt och public servicefunktionerna är rätt hårt ansatta. Ekonomiska problem brottas ju båda företagen med och ett sammangående innebär ju rimligen en slags rationalisering, men också tekniken att producera tv och radio närmar sig varandra, säger han.  

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".