Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hästar i tätort skapar problem

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 06.00
De flesta stall ligger nära tätorter.

Allt fler av Boverkets ärenden handlar om hästar. Kommunerna vet inte hur de ska hantera konflikter mellan hästägarna, deras grannar och allmänna intressen. För en ridskola har det både fördelar och nackdelar att finnas nära tätorten, säger Björn Waimon, ridskolechef på Solna ridskola utanför Stockholm.

– Fördelen är att de elever vi har, framförallt juniorerna, har lätt att ta sig hit, inte bara när de rider utan även på fritiden när de vill borsta, rykta eller bara träffas i klubbrummet. Nackdelen är att det skulle kunna vara lite större möjlighet att hålla hagar för hästarna, speciellt med den nya djurskyddslagen.

Juniorernas ridlektion ska strax börja. Hästarna är klara och leds ut ur stallet. Solna ridskola ligger på en höjd strax ovanför E4, där bilköerna ringlar sig fram. På andra sidan ligger Stockholms ekopark, som ryttarna får dela med andra som söker grönska och frisk luft. Men det är få som klagar på hästarna.

– Det kan finnas en och annan som tycker att det finns hästskit där de vill promenera, och det kan hända att någon tycker att man rider där de har lagt ett skidspår, men ofta lägger de dem på ridstigarna, så man får försöka samsas, säger Björn Waimon.

Halv miljon ryttare
Omkring en halv miljon svenskar rider, och det finns cirka 300 000 hästar i landet. De allra flesta stall ligger nära tätorter.

Medan hästfolket försöker kombinera sitt intresse med bra boende och nära till service, störs vissa grannar av närheten till hästarna. Det märks på Boverket som får in många ärenden om hästar.

– Vad vi har sett är att antalet hästrelaterade ärenden ökar: överklagade bygglov, överklagade detaljplaner. Väldigt många remisser kommer från regering och domstolar som handlar om hästar. Problem mellan grannar och problem i planeringen, säger Boverkets jurist Stellan Svedström.

Relativt stort problem
Av de överklagade planärenden och remisser från regering och domstolar som hamnar hos Boverket gäller 15 procent just hästar. Det är mer än Stellan Svedström väntat sig.

– Vi hanterar ju frågor som rör utbyggnad av stora bostadsområden, vägar, industrier som är en mycket större verksamhet. Därför menar jag att relativt sett är den här ärendemängden väldigt stor i förhållande till vad som motiveras av den planeringsverksamhet som pågår, säger han.

Boverket hoppas nu bland annat på mer forskning om hästallergi för att kunna ge bättre underbyggda besked om lämpligt avstånd mellan stall och bostäder.

– Vi vet inte riktigt vilka avstånd, eller vilka problemen är, riktigt. Vi börjar bli osäkra på om vi har ett riktigt vetenskaplig underlag för att göra bedömningar, säger Stellan Svedström.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".