Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobbare ska kunna tvångsförflyttas

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 07.58

Elever som mobbar ska kunna tvångsförflyttas till andra skolor även om föräldrarna motsätter sig det. Det säger skolminister Jan Björklund som förbereder en lagändring som kan börja gälla redan den 1 juli.

– Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan. Idag fungerar skollagstiftningen så att den skyddar mobbarna och förövarna mer än den skyddar mobbingoffren och det menar jag är oacceptabelt.


Jan Björklund vill ge kommunerna möjlighet att från den 1 juli nästa år tvångsförflytta mobbande elever till andra skolor för att skydda deras offer. Det här tyckte även den förre skolministern Ibrahim Baylan, men han kom inte överens med vänstern och miljöpartiet före valet.

Kritiker har ansett att det här bara är att flytta ett problem, inte lösa det, men det tillbakavisar Jan Björklund.

– Samtidigt måste den mobbare som flyttas också få hjälp och stöd genom elevvårdsinsatser, men den här åtgärden är ju till för att skydda ett offer där en situation gått alldeles för långt.

Det är en akutåtgärd alltså, ser du möjlighet att flytta tillbaka elever sen när man har löst problemet?

– Det är nog inte det normala, utan har det gått så här långt har man nog gjort bedömningen att det här mobbingoffret inte kan vara i samma skolklass som den eller de mobbare man flyttar.

Hur ser du på att rektorer flyttar problem från den egna skolan?

– Nej det tror jag inte. Att använda den här lagstiftningen kommer ju att vara konfliktfyllt, för att det sker ju emot elevens vilja och mot elevens föräldrars vilja de som man flyttar och det kommer att vara konfliktfyllt och det är inget man vidtar i första hand, utan det är något man vidtar nät andra åtgärder har prövats, men inte räcker till.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".