Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mikrokrediter god hjälp till småföretagare

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 12.30

I Värmland har 60 nya jobb kommit till tack vare att företagare kan få hjälp av en förening som går in som säkerhet vid banklån. Ett av företagen som fått ekonomisk hjälp och nu kan anställa är Storfors träemballage, som drivs av Ernest Rudnick och Kent Larsson. De behövde pengar för att kunna bygga en liten trävarufabrik.

I en skylift står Ernest Rudnick och Kent Larsson och slänger upp isolering på taket till den industrihall de håller på och bygger. Vid sidan av sina vanliga jobb driver de ett företag som tillverkar engångslastpallar och träemballage för verkstadsföretagen här i närheten av Storfors i östra Värmland.

Kan snart nyanställa
De har nyligen anställt en person på heltid men fräsmaskinerna står än så länge inklämda i Ernests garage. Den nya fabrikslokalen innebär att de inom kort kan anställa en person till, säger Kent Larsson.

– Det är större möjligheter, för då kan vi ta åt oss mer jobb som vi har tänkt framöver. Det är en väldig förbättring. Det är mycket bättre att vi kan få ordning på saker och vi slipper vara utomhus och jobba med emballaget och det är inte så trevligt, säger han.

Storfors träemballage är ett av företagen som kunnat växa och anställa genom att de fått hjälp med borgen för ett banklån. Detta genom Värmlands kreditgarantiförening, ett företag som går in som borgensman för företagare som behöver ta lån, men som kanske inte vill använda villan eller sommarhuset som säkerhet.

60 nya jobb i Värmland
I Värmland har 60 nya jobb kommit till i företagen som fått hjälp från kreditgarantiföreningen.

Ernest och Kent lånade 385 000, något de inte kunnat göra utan hjälpen, säger Ernest.

– Du måste ha pengar eller ha en borgen och vi ville inte ta så stor chans privat. Det gäller våra familjer också, det blir en risk för dem också, säger han.

Ytterligare nio kreditgarantiföreningar ska startas

Fler på gång
Det senaste året har ett tiotal kreditgarantiföreningar startats runt om i landet, och ytterligare nio ligger i startgroparna. Deras intäkter består i avgifter från medlemsföretagen och att de sedan tar ut några procent av det företagen betalar av på lånen.

Ernest och Kent hoppas att den nya fabrikslokalen ska leda till att de kan börja driva företaget på heltid och att det nu blir lite mer städat hemma på gården hos familjen Rudnick.

– Du vill inte gå och kolla där! Min fru blir glad när hon får sitt garage tillbaka, säger företagaren Ernest Rudnick.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".