Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora beslag av heroin och ecstasy i år

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 12.37
Stora beslag har gjorts.

Uppdaterad 16:45
Tullverket har gjort större beslag av heroin, opium och ecstasy än någonsin tidigare det här året. Enligt tullverkets generaldirektör Karin Starrin kan detta vara resultatet av att man satsat extra på att försöka kartlägga organiserad brottslighet.

– Det är amfetamin som vi har hittat i ett reservdäck i Nynäshamn. Det var totalt sex kilo, säger tullinspektör Sanna Persson och visar upp några av alla beslag tullen gjort under 2006.

Sex kilo amfetamin inuti ett bildäck, uppskurna sandaler med kakor av cannabis, opium som täckt med choklad och slagit in i papper är några av de beslag som tullen gjort under 2006.

Mer än något annat år
Under år 2006 beslagtog tullen 60 kilo heroin, 39 kilo opium och nästan 250 000 tabletter ecstasy, och det är mer än något annat år. Det stora beslaget kokain i Göteborg innan jul har inte hunnit in i statistiken än.

Det passeras stora volymer narkotika genom Sverige, säger tullverkets generaldirektör Karin Starrin.

– Tillverkning av narkotika görs i storsakliga former, i ton och missbrukandet sker i gram. Hela den logistiken runt om ter sig lite olika, det vi då vill är att fokusera på det och jobba mer internationellt och samarbeta över gränserna.

Tror du att Sverige är ett stort transitland för narkotikasmuggling?

– Nej, jag vill inte hålla med om att vi är det. Ser man på hur rörelsen är i Europa ser man att de andra länderna är minst lika frekventa som transit.

Före jul stoppade tullen en last med 1 100 kilo kokain i Göteborg, ett enormt stort beslag jämfört de enstaka kilon tullen brukar hitta.

Enskilda beslagen blir allt större
Det är en trend i tullens statistik att de enskilda beslagen blir större och större. Det beror på att tullen fokuserar på att kartlägga organiserad brottslighet, säger Karin Starrin.

– Vi skaffar oss kunskap omkring de här kriminella nätverken. Den här storsakliga brottsligheten är oerhört avancerad och för att komma underfund med hur de jobbar måste vi också skaffa oss den kompetensen, säger hon.

Lars Kristoffersson som är chef på tullkriminalen i Stockholm berättar att man under året lyckats nysta upp en av ligorna som opererat i Sverige, där den holländske huvudmannen nyligen dömdes till tolv års fängelse. 

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".