Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Indiskas etikarbete kritiseras

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 16.45
Indiska kritiseras.

Klädföretaget Indiska visar ovilja att tillgodose grundläggande rättigheter i arbetslivet. Det hävdar nätverket Rena kläder i en rapport och pekar på flera brister hos företagets huvudleverantörer i Indien.

Rapportförfattaren Mats Wingborg har besökt fler av fabrikerna i Indien.

– Ingenstans i stort sett finns det någon facklig organisering, det här är något som står i Indiskas uppförandekod att man tillåter det.  Det är ju ett misslyckande, man har jobbat med det här länge och ändå har det inte någonstans bildats några fackliga organisationer, säger Mats Wingborg.

Arbetar för förbättring
Sedan några år tillbaka arbetar Indiska och flera andra svenska företag för att förbättra arbetsförhållandena vid deras leverantörers fabriker i Indien. Men enligt den rapport som organisationen Rena kläder presenterar är det fortfarande mycket som brister, främst när det gäller arbetarnas möjlighet att organisera sig fackligt.

På de fyra fabriker som Mats Wingborg besökt är det alltså ingen som är fackligt aktiv och bara 20 procent av arbetarna är fast anställda. Organisationen Rena Kläder är kritisk till att Indiska inte samarbetar med fackförbund och frivilligorganisationer lokalt och centralt.

– Vi tycker att man har ett stort ansvar, som klädföretag har man stor möjlighet att påverka de arbetsförhållanden som finns i sitt underleverantörsled, säger Malin Eriksson, koordinatör på organisationen.

Ni tycker inte att de tar det ansvaret?

– Nej inte tillräckligt bra.

På Indiska tycker de att rapporten tolkats fel av organisationen och att de förbättringar som gjorts inte uppmärksammas.

”Kan inte påverka indisk lag”
Reene Andersson, etikchef på Indiska menar att de är nöjda med förbättringen av många fabrikers miljö- och hälsoarbete och säger att de betalar lön enligt indisk lag och att de inte kan påverka den indiska lagstiftningen i den frågan.

Men de håller med om att det fortfarande finns mycket att göra.

– Vi strävar hela tiden efter nya förbättringar, säger Reene Andersson.

Är ni nöjda med att det ser ut så här?

– Nej, nöjda är vi inte och vi kommer inte att vara nöjda på länge, det finns också underleverantörsled att kontrollera. Men att bilda fackföreningar är inte ett köpande företags ansvar, det är upp till arbetarna själva. Vi kan bara bana väg för detta.

Gör ni detta?

– Ja, det gör vi. Men vi kan inte gå in och diktera ett annat lands lönepolitik.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".