Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Banker lämnar ut personuppgifter till USA

Publicerat fredag 29 december 2006 kl 07.32

Svenska banker fortsätter att lämna ut hemliga personuppgifter till amerikanska myndigheter. Det sker inom det globala transaktionssystemet Swift. Trots kritik en längre tid fortsätter uppgifterna att strömma över Atlanten.

– Det är svårt att uttala sig om huruvida de borde vara hemliga, men indirekt förser bankerna företaget Swift med uppgifter och Swift lämnar i sin tur ut uppgifter till USA, säger Catharina Fernquist, som utreder frågan hos på svenska Datainspektionen.

Vilken typ av uppgifter handlar det om?

– Det är uppgifter i meddelanden som går ut i samband med att en kund gör en betalningsöverföring till ett annat land.

Känslig fråga
Frågan anses vara politiskt känslig eftersom den kan skada relationerna mellan EU och USA.

USA kräver full kontroll över banktransaktioner i kampen mot terrorismen, och har därför inrättat en särskild lista med namn på personer och organisationer som misstänks för terrorism eller kriminalitet.

Som det är idag lämnar svenska banker via Swift-samarbetet uppgifter till den där listan som administreras av det amerikanska försvarsdepartementet.

– Det rör sig väl om avsändare och mottagare beroende på vad meddelandet innehåller för uppgifter, säger Catharina Fernquist.

Banker i USA kräver garantier
Amerikanska banker kräver garantier för att det inte kommer pengar till eller från personer som står på den där listan, och om svenska banker inte vill samarbeta riskerar dom att förlora pengar och affärer.

Det här har kritiserats från många håll under en längre tid men inget har hänt i frågan. Det är eller kan i varje fall vara ett brott mot personuppgiftslagen att lämna ut uppgifter på det här sättet.

Frågan är hur länge till personuppgifter kan fortsätta att strömma över Atlanten till amerikanska myndigheters databaser.

– Det finns regler i det europeiska dataskyddsdirektivet och det finns regler i den svenska personuppgiftslagen som reglerar att man inte får föra över personuppgifter utan vidare.

Bryter de svenska bankerna mot svensk eller europeisk lagstiftning?

– Jag kan inte säga än om den här personuppgiftsbehandlingen på något sätt strider mot personuppgiftslagen för vi har inte kommit så långt så att vi har granskat bankerna, säger Catharina Fernquist.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".