Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler nekas sjukpenning

Publicerat fredag 29 december 2006 kl 05.30

Allt fler sjukskrivningar underkänns av Försäkringskassan. 3 000 personer fler än förra året nekades i år sjukpenning eller fick sin sjukpenningen indragen.

Det är en ökning som bland annat beror på att man nu kontrollerar rätten till sjukpenning noggrannare, enligt Kristina Alexandersson, professor i socialförsäkring vid Karolinska institutet.

– På papperet har det hela tiden varit så att varje ansökan om att få sjukpenning ska kontrolleras och utvärderas av Försäkringskassans handläggare. Det har man av olika anledningar inte hunnit göra så ofta och nu görs det i lite större utsträckning, säger Kristina Alexandersson.

I år är det 14 000 personer som fått avslag eller fått sin sjukpenning indragen. Förra året var den siffran 11 000. Det är fortfarande en liten del som får avslag, lite drygt en procent av alla nekas sjukpenning.

Ovanligt att dra in sjukpenning förr
Förr var det mycket ovanligt att Försäkringskassan nekade någon sjukpenning, men i takt med att sjukskrivningarna har ökat och regering och riksdag krävt åtgärder ifrågasätts läkarintygen allt oftare av Försäkringskassans personal.

Enligt Försäkringskassan har kontrollen av dem som får rätt till sjukpenning nu blivit noggrannare.

Enligt Kristina Alexandersson beror det till stor del på att man nu vill legitimera sjukpenningen på ett annat sätt och att man mer likt många andra länder nu börjar se på sjukförsäkringen som en försäkring.

Bevisa sin rätt till ersättning
Det innebär att man måste bevisa att man har rätt till ersättning på samma sätt som när det gäller till exempel en bilförsäkring.

Kristina Alexandersson tror att den ökade kontrollen kan leda till problem i en övergångsfas men hon anser att det är viktigt att systemet med sjukpenning blir noggrannare.

Tilltron kommer att öka
– Tilltron till försäkringen kommer att öka i förlängningen. Personer som är sjukskrivna och som har fått det godkänt kommer inte lika ofta behöva uppleva sig som ifrågasatta.

– Jag tror att detta behövs i vårt system nu. Det har med rättssäkerheten att göra och att tilltron till sjukförsäkringen, som är en väldigt viktig del av vår och nästan alla välfärdsstaters system, är hög, säger hon.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".