Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Somalia planerar för undantagstillstånd

Publicerat fredag 29 december 2006 kl 10.57

I Somalia skall nu den svaga och splittrade övergångsregeringen skapa stabilitet i ett laglöst och krigshärjat land. Idag, fredag, planeras ett beslut om undantagstillstånd i tre månader.

Om samtidigt trupperna från Etiopien, som stod bakom den snabba segern, drar sig tillbaka, kan det bli svårt att upprätthålla det skenbara lugnet.

Hemliga trupper hindrade islamistintåg
För bara en vecka sedan var den svaga, splittrade och dåligt beväpnade övergångsregeringen inträngd i ett hörn i staden Baidoa. Det var bara hemliga trupper från grannlandet Etiopien som hindrade islamisterna från att inta staden.

I söndags kastade dock Etiopiens trupper sin förklädnad. Jaktplanen dånade in över Somalia och pansarfordon med dittills övertäckta nummerplåtar började rulla.

Enligt nyhetsbyrån Reuter vittnar vägen mellan Baidoa och huvudstaden Mogadishu om den snabba framryckningen: spikraka spår efter stridsvagnar, granathylsor spridda längs vägkanten tillsammans med de nu ruttnande kropparna av dödade islamister.

Provocerande inta muslimsk stad
Men stridvagnarna gjorde halt vid Mogadishus stadsgräns. En kristen styrka som marscherar in i en muslimsk stad var onödigt provocerande. Grupper av invånare har redan börjat kasta sten mot etiopierna som av tradition är fiender till somalierna.

– Våra trupper kan vara kvar ett par dagar eller högst ett par veckor. Vi vill bara se till att Mogadishu inte brinner, förklarade Etiopiens premiärminister Meles Senawi.

Under tiden har den svaga övergångsregeringen vuxit sig starkare med klanledare som har övergivit islamisterna och satt in sina miliser bakom regeringen. Under fredagen ska den somaliske premiärministern våga sig in i Mogadishu, en stad som regeringen aldrig har haft ett säte i.

Ledaren utanför Somalias gränser
Det har däremot parlamentet, vars talman tillhör en annan klan och som i hemlighet gör anspråk på att vilja styra Somalia. Den egentlige ledaren, kompromiss-presidenten Abdullah Yusuf, som sitter i väntan på ett riktigt val, har täta band med Etiopien, men han har knappt satt sin fot i Somalia sedan han utsågs till president.

Så i det skenbara lugnet i Mogadishu väntar nu alla på första steget: hur och vilka skall genomföra premiärministerns önskan att avväpna alla somalier? Vem skall övervaka ett undantagstillstånd? Kan klanerna enas nu, när de i 15 år sett till att lika många regeringar och försök till styren störtats? Och vad gör den islamistiska milisen där resterna samlats i södra Somalia?

Frågor som hittills inte har något svar.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".