Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brittisk toppchef tjänar mer än svensk

Publicerat fredag 29 december 2006 kl 12.05

I Storbritannien ligger lönerna betydligt högre än i Sverige, framförallt bland cheferna. Det gäller både chefer inom statlig och privat sektor.

– Generellt sett ser man att löneläget är något högre här om man jämför med Sverige. Man förväntar sig en högre lön och jag tror att det är det som vi svenskar också känner att man tjänar mer pengar om man jobbar i Storbritannien, säger Christina Liljeström, som är chef för Svenska Handelskammaren i London.

Som chef för Svenska Handelskammaren i London har Christina Liljeström många kontakter och god inblick i det brittiska näringslivet, där lönerna är på uppåtgående.

Tjänar miljoner
Statistikföretaget Incomes Data Service har gått igenom de 100 största företagen på Londonbörsen. Genomgången visar att toppcheferna tjänar 100 gånger så mycket som de anställda.

Bland dessa företag kan en vd i snitt kvittera ut cirka 40 miljoner kronor per år, medan en anställd i snitt tjänar cirka 400 000 kronor.

Löneökningarna på vd-posterna har det senaste året i snitt varit 40 procent. De anställda har fått tre procent i löneökning, vilket landets tyngsta fackförening TUC ifrågasatt starkt.

Christina Liljeström talar om stora skillnader.

– Konkurrensen är oerhört hård här i landet. De som börjar på ett arbete vill gärna ha en högre lön, men man nöjer sig med att gå in och jobba gratis för att få en erfarenhet och visa vad man går för, säger hon.

Reklam-vd i toppen
Bland de mest välbetalda finns till exempel vd:n för en av världens största PR- och kommunikationsfirmor, WPP, sir Martin Sorrell, som tjänar 235 miljoner kronor.

Vd:n Mick Davis på gruvbolaget X-strata får cirka 210 miljoner kronor och och vd:n Jean-Pierre Garnier på läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline får cirka 83 miljoner.

Till detta kommer bonusar. Det är vanligt att storföretagen har omfattande bonussystem för toppcheferna och de duktigaste anställda.

Offentliganställda kan också tjäna bra
Även inom offentlig sektor stiger lönerna. Medan premiärminister Tony Blair tjänar cirka 2,6 miljoner kronor finns det många offentliganställda som får mer i lönekuvertet, enligt en sammanställning som motsvarigheten till Skattebetalarna förening, Taxpayers alliance, har gjort.

Toppar listan gör en man som tidigare var transportansvarig i London. Han hade en årslön på cirka 16 miljoner kronor, eller 300 000 i veckan om man vill.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".