Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning: Oklart varför flyktingbarn blir apatiska

Publicerat fredag 29 december 2006 kl 16.56

Uppdaterad 17:45
Utredaren Marie Hessle har nu överlämnat den redan i förväg omdiskuterade utredningen om apatiska flyktingbarn. Efter två års arbete med utredningen finns det fortfarande inga förklaringar till varför barnen blev sjuka.

Men det beror inte enbart på svåra eller till och med traumatiska upplevelser i barnens hemländer eller på asylprocessen, enligt Marie Hessle.

– Det vi säger är att traumatisering och asylprocess  inte kan förklara fenomenet, alltså att vi har haft drygt 400 barn i Sverige under en avgränsad tid och från särskilda regioner i världen. Jag säger igen: det kan inte förklara hela fenomenet, men det kan naturligtvis vara förklaringen i enskilda fall både när det gäller trauma och asylprocess, säger Marie Hessle.

Du har ju fått väldigt mycket kritik för den här utredningen. Hur har det påverkat dig i ditt arbete?

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt många som har missförstått och misstolkat vårt arbete. Det är väldigt beklagligt.

Tillsattes 2004
Utredningen tillsattes år 2004 av dåvarande migrationsminister Barbro Holmberg för att utreda varför barn i asylsökande familjer blev sjuka, slutade äta och tala och helt skärmade av sig från omgivningen.

Utredaren har under arbetets gång fått skarp kritik för att hon fokuserat på barnens föräldrar, som genom vanvård eller manipulation i vissa fall skulle ha frammanat symptomen för att familjen skulle få stanna i Sverige.

Kritiken har bland annat kommit från politiska partier som kristdemokraterna, folkpartiet och centerpartiet, och organisationer, bland annat Rädda Barnen, som fortfarande är kritiska.

”Vissa förklaringar har uteslutits”
– Det finns ju förklaringar som de har uteslutit, åtminstone avfärdat med att det handlar om enstaka fall och där är vi inte överens. När det gäller så svårt sjuka barn som vi prata rom här vet vi att det finns traumatiseringar bakom. Det är väldigt undermåligt utrett i rapporteringen.

– Det andra handlar om asylprocessen, barns egna asylskäl som inte heller är utrett i rapporten utan den avfärdas som en icke-faktor och det anser vi inte heller vara rätt, säger Guhn Godani, terapeut på Rädda Barnen som har suttit med i utredningens samrådsgrupp.

”Mer samverkan behövs”
Migrationsminister Tobias Billström som nu har tagit emot utredningens slutrapport säger att det behövs mer samverkan för att hjälpa de barn som drabbas.

– Den riktigt viktiga slutsatsen som man pekar på är behovet av mer samverkan mellan aktörerna som finns kring de här barnen, socialtjänsten, Migrationsverket och vårdpersonalen. Det är ju den viktiga uppgiften att fortsätta att bevaka att barnens intressen tillvaratas i de här frågorna, säger han.

Kommer ni att satsa på det?

– Det kommer att vara en angelägen fråga för regeringen att se till att man verkar för barnens bästa på det här området liksom på andra områden.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".